Patella Luxatie Hond

Patella Luxatie Hond

Een hond kan lijden aan een losse knieschijf, ook wel patella luxatie genoemd. De knieschijf of patella rust normaal gesproken in een kraakbeengroef van het onderste deel van uw dij. De plaats van de knieschijf is in de knieband die recht van het bovenbeen naar de onderkant van het onderbeen loopt. Laxiteit betekent “van zijn plaats glijden”. Bij patellar laxity glijdt de knieschijf uit zijn positie, aan de binnen- of buitenkant van het bovenbeen.

De knieschijf speelt een belangrijke rol in het mechanisme van kniebuiging, bijvoorbeeld bij het opstaan vanuit zittende positie. Het onderste deel van het bovenbeen met de groeven voor de knieschijf werkt als een katrol. Wanneer de spieren van de bovenbenen samentrekken, beweegt het onderbeen naar achteren, strekt zich uit en kan worden vastgehouden.

Een luxatie van de knie treedt op wanneer de knieschijf uit zijn normale positie in het gewricht is geschoven. Omdat de knieschijf en de patella (knieschijf) niet meer op één lijn liggen, kan de hond zijn poot niet goed ondersteunen. Patellaire luxatie kan aan één kant voorkomen, maar treft meestal beide poten. Het komt zelden voor bij pups jonger dan 1 jaar.

Knie van de hond

Patella luxatie bij hond, Patellaire luxatie komt voor bij alle rassen. Sommige rassen zijn meer vatbaar voor het ontwikkelen van een losse knieschijf dan andere. Sommige honden kunnen bijvoorbeeld door hun ras aanleg hebben voor een losse knieschijf.

 • de Engelse enFranse bulldog
 • Jack Rusell terrier
 • Chihuahua
 • Yorkshire terrier
 • West Highland white terrier
 • Staffordshire bull terrier
 • Dwergkees
 • Dwergpoedel

Een knieschijf kan losraken of uit de kom gaan door bijvoorbeeld letsel, artritis of zwaarlijvigheid.

 • abnormale stand van de benen (o-benen of x-benen)
 • (Beweging) van de bovenbeenspier vermindert ook de spanning op de knieschijfpees, waardoor deze gemakkelijker uit zijn groef kan komen. Mensen met overgewicht bewegen niet genoeg.
 • Door verzwakte ligamenten en spieren wordt de kniebeschermer niet stevig genoeg op zijn plaats gehouden.

Als de knieschijf tegen de groef ligt, kan de hond zijn knie niet strekken. Dit veroorzaakt het typische beeld van een kreupele hond die met één voet loopt en de knie gebogen houdt. Als de knieschijven permanent naast de groeven zitten, lopen de honden moeilijk, wijdbeens met gebogen knieën. De knieschijf speelt een belangrijke rol bij het stabiliseren van de kniegewrichten. Een letsel aan de knieschijf kan het risico op een scheuring van de ACL verhogen.

Hond heeft ACL gescheurd

Als u de wond onmiddellijk behandelt, is de kans groot dat u zonder complicaties geneest. Bij ons behandelen dierenartsen met uitgebreide kennis en ervaring honden met patella luxatie. Om de diagnose patellar luxatie te stellen, zal de dierenarts luisteren naar wat u, de klant, te zeggen heeft en vervolgens een onderzoek uitvoeren. Vervolgens beweegt de dierenarts het been heen en weer om te bepalen of de knieschijf uit de kom is. Als dat het geval is, worden er röntgenfoto’s gemaakt om de omvang van het letsel te beoordelen.

Patella Luxatie bij Honden

Patellaire luxatie komt voor in vier gradaties, van mild tot ernstig.

 • Graad 1 is het minst ernstig, en kan meestal zonder operatie worden behandeld.
 • Graad 2: de knieschijf kan niet worden bewogen door hem met de vingers uit de groef te duwen. Hij moet met een handdoek of iets dergelijks uit de groef worden getrokken.
 • Graad 3: de knieschijf springt er vaak uit als de hond zijn poot beweegt. Het kan moeilijk zijn de knieschijf te vervangen als deze verloren is gegaan.
 • Graad 4: de knieschijf zit helemaal niet meer vast aan de groef, dus moet hij operatief verwijderd worden. Na de operatie kan het enkele maanden duren voordat de knieschijf volledig genezen is.
 • Graad 5: de knieschijf ligt permanent naast het gewricht en kan niet zonder operatie door een dierenarts worden vervangen.

Afhankelijk van de leeftijd, de grootte en de bouw van de hond kan de behandeling variëren van een op medicijnen gebaseerde aanpak tot een operatie. Daarom is een operatie niet altijd nodig. Soms wordt de losse knieschijf met verschillende technieken weer vastgezet. De arts zal dit altijd in overleg met u beslissen Als uw hond geopereerd moet worden, zal de dierenarts de stand van de knieschijf aanpassen. Het kan nodig zijn om het aanhechtingspunt van de knieband te verplaatsen van het dijbeen naar de onderpoot. De meeste bewerkingen bestaan uit verschillende stappen. Zie figuur 1 voor een voorbeeld.Figuur 1: Voorbeeld van een bewerking Verplaatsing en fixatie van het aanhechtingspunt van de patellapees en herbevestiging met trekbanden: een of meer dunne metalen pinnen houden het bot op zijn plaats in combinatie met een metalen band die de trekkracht die door de patellapees op het bot wordt uitgeoefend, opheft.

 • Zaag de aanhechting van de botrichel aan de voorkant van het scheenbeen af, verplaats deze en zet hem vast op zijn juiste plaats.
 • loslating van het ligamenteuze deel van het kniegewrichtskapsel aan de kant waar de knieschijf van zijn plaats komt (laxeert).
 • aan de tegenovergestelde kant van het gewrichtskapsel.
 • Als er een scheur is in het ligament tussen het dijbeen en de knieschijf, dan moeten de diepte, de breedte en de richting van de gewrichtsgroef worden aangepast.
 • in sommige gevallen moet niet alleen de knieschijf, maar ook de knieschijf worden aangepast.
 • bij pronatie (naar buiten rollen) en supinatie (naar binnen rollen) is het niet aan te bevelen de stijgbeugel tussen het dijbeen en het scheenbeen aan te brengen.
 • Als er een ernstige standafwijking van het dijbeen of scheenbeen is, corrigeer dan.

Als er ernstige schade is aan het kraakbeen in het kniegewricht en in de knieschijfgroef, kan een volledige knieprothese een geschikte behandelingsoptie zijn.

Knieschijfgroeve prothese

Complicaties zijn zeldzaam, maar als ze optreden, zijn ze meestal gering en de vooruitzichten voor herstel zijn goed. Na de relatief kleine operatie wordt een nieuw kniegewricht in het beschadigde been geïmplanteerd. De positie, vorm en grootte van het implantaat worden individueel aangepast aan de specifieke behoeften van elke patiënt. Het titanium is voorzien van een zeer slijtvaste diamantachtige coating die het zeer glad maakt en daardoor de wrijving minimaliseert. Het kraakbeen aanvaardt de prothese goed. Sommige van onze orthopedische dierenartsen bieden deze service niet. Als wij u wel kunnen helpen, geven wij u graag advies en verwijzen u eventueel door naar iemand die u wel kan helpen.

Na de behandeling moet uw huisdier rustig worden gehouden. Bij overmatige beweging kan een implantaat losraken of breken. Om dat risico tot een minimum te beperken, kunt u de hond het beste in zijn kooi of hok houden. De kosten van de operatie variëren per patiënt en per kliniek. Het hangt ervan af hoe ernstig de patella luxatie is. Ook een kat kan getroffen worden door patella luxatie, en hier kunt u meer te weten komen over de behandeling van deze aandoening bij katten. Wij hebben dierenartsen in dienst die gespecialiseerd zijn in de behandeling van patella luxatie bij honden. Als u hulp wilt van een expert, neem dan contact met ons op.

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *