Verlatingsangst Hond

verlatingsangst Hond

Het is niet gemakkelijk om uw hond alleen thuis te laten. Hier geven we enkele tips voor u.

Scheidingsangst bij honden; wat kun je er aan doen?

Verlatingsangst bij honden is erg vervelend en leidt vaak tot veel stress bij hond en baas. Misschien is verlatingsangst ontstaan doordat u veel thuis werkt en nu vaker van huis bent, of misschien is uw hond niet meer gewend om alleen thuis gelaten te worden. Dat uw hond plotseling alleen thuis moet blijven kan leiden tot stress en spanning en resulteren in verlatingsangst bij uw hond! Uw hond weet niet waar u bent en of u terugkomt.

Honden zijn van nature sociale wezens en brengen graag tijd met elkaar door. Ze houden er ook van om samen te spelen. Ze worden echter niet graag alleen gelaten. Daarom is het belangrijk om ze te leren hoe ze veilig en op hun gemak kunnen blijven als ze alleen zijn. Om hen te helpen dit te leren, begint u waar mogelijk met hen te spelen. Als u niet met ze kunt spelen, zorg er dan voor dat ze weten waar u bent en wat u aan het doen bent. Probeer ze ook bezig te houden, zodat ze zich niet vervelen. Tenslotte, als u merkt dat

Signalen verlatingsangst hond

Een hond met verlatingsangst kan zich gestrest en gespannen voelen als hij lange tijd alleen gelaten wordt.

  • blaffen en joelen
  • spullen vernielen
  • in huis plassen
  • hijgen en kwijlen
  • rusteloosheid
  • niet eten en drinken

Tips bij verlatingsangst hond

De beste manier om uw hond geleidelijk onafhankelijker te maken is door vroeg met de training te beginnen en hem geleidelijk aan zijn nieuwe omgeving te laten wennen. Zelfs als uw hond verlatingsangstproblemen heeft, is training de sleutel om ze onder controle te krijgen. Hier volgen enkele nuttige tips die u kunnen helpen om verlatingsangst bij uw hond aan te pakken: Begin klein! Probeer niet alles aan uw hond van de ene op de andere dag te veranderen. U moet zich slechts op één aspect tegelijk richten. Bijvoorbeeld, als uw hond bang is voor harde geluiden, dan moet u beginnen met het afspelen van muziek zachtjes op de achtergrond. Verhoog geleidelijk het volume totdat hij er aan gewend is. Wees consequent! Zorg ervoor dat u zich elke dag aan uw plan houdt. Uw hond heeft consistentie nodig om te leren omgaan met veranderingen in zijn omgeving. Als u zich niet aan uw plan houdt, kan uw hond slechte gewoonten ontwikkelen in plaats van goede. Straf uw hond niet! Straffen werkt niet. Sterker nog, straffen kan de angst van uw hond alleen maar versterken. In plaats daarvan, beloon uw hond wanneer hij zich rustig en geduldig gedraagt. Beloon hem voor rustig gedrag. Dwing uw hond nooit om naar buiten te gaan. Laat hem naar buiten kome

  1.  Geleidelijke beperking van de aandacht Als je veel thuis bent, krijgt je huisdier vaak onbewust meer aandacht. Natuurlijk is het leuk om te vertroetelen en enthousiast te zijn met je huisdier, maar voortdurende interactie en aandacht maakt het extra moeilijk om alleen te blijven en kan verlatingsangst bij je huisdier in de hand werken. Begin daarom met je huisdier geleidelijk minder aandacht te geven. Natuurlijk blijf je je huisdier belonen als hij goed luistert tijdens commando’s of tijdens het spelen, maar geef niet continu aandacht en laat hem bijvoorbeeld ook niet de hele tijd achter je aan lopen door het hele huis.
  2. Wen uw hond eraan om alleen in een andere kamer te zijn Het lijkt misschien gemeen, maar door uw hond voor een korte periode alleen in een andere kamer te laten terwijl u zelf in een andere kamer aanwezig bent, helpt u uw hond eraan te wennen dat u er niet de hele tijd bent. Als uw hond u de kamer ziet verlaten, maak er dan geen groot probleem van door uitgebreid afscheid te nemen. Dit zorgt ervoor dat uw hond zich angstig en gestrest voelt, wat verlatingsangst opwekt. Begin met het alleen laten van uw hond voor slechts een minuut of twee, en verhoog dan geleidelijk de hoeveelheid tijd totdat uw hond gewend raakt aan het alleen gelaten worden. Als uw hond er eenmaal aan gewend is om alleen te zijn, beloon hem dan als hij rustig is. Door uw hond speeltjes, puzzels of een knuffelmat te geven, zorgt u ervoor dat hij bezig blijft en dat hij een positieve ervaring opdoet als hij alleen gelaten wordt. Het helpt ook als u hem iets geeft om zijn geest actief te houden voordat hij weggaat. Als uw hond uitgeput is, zal hij trager zijn om het huis te verlaten.
  3. Maak de signalen van vertrek minder belangrijk/onvoorspelbaarder Hoe langer uw hond zich realiseert dat u weggaat, hoe groter de stress zal zijn. Om hem te helpen zich weer veilig te voelen nadat hij alleen in een andere kamer is achtergelaten, is het belangrijk om zijn signalen van vertrek minder belangrijk en onvoorspelbaarder te maken – doe bijvoorbeeld uw jas uit en doe hem zo nu en dan weer aan, of haal uw sleutels uit uw zak en stop ze er weer in. Deze acties laten uw hond zien dat u niet echt weggaat, en dat u snel weer terug zult komen. Zodra uw hond weet dat u niet voor altijd weggaat, zal hij zich veiliger en rustiger gaan voelen.
  4. Uw hond alleen thuis laten Als dit goed gaat, dan kunt u rustig beginnen om uw hond alleen thuis te laten. Begin met een korte periode; loop naar buiten, wacht een paar momenten en kom weer naar binnen. Verleng geleidelijk de tijd dat u weg bent van uw hond totdat hij gewend is om alleen gelaten te worden. Zorg ervoor dat u perioden waarin u weg bent afwisselt met perioden waarin u thuis bent. U moet ook niet te veel afscheid nemen, want dat kan uw hond angstig maken om u te verlaten.

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om uw hond te helpen verlatingsangst te overwinnen.

Zoals we eerder vermeldden in ons artikel over verlatingsangst, is een van de belangrijkste oorzaken van verlatingsangst dat uw huisdier zich onveilig voelt zonder zijn baasje. Om uw hond te helpen zich veiliger te voelen, kan hij worden getraind met feromoonbehandelingen, zoals Beapharm CaniComfort®. Deze producten bevatten een kopie (het “moeder” feromoon) van het feromoon dat door een vrouwelijke hond wordt gebruikt om haar pups gerust te stellen. Van deze producten is klinisch bewezen dat ze uitstekend werken om angstige huisdieren te kalmeren. Daarom zijn ze ook zeer nuttig als uw hond last heeft van verlatingsangst.

Beaphar Canicomfort® is verkrijgbaar in verschillende toepassingen. Als uw hond het grootste deel van de tijd in één bepaalde kamer verblijft, kunt u de CaniComfort® Verdamper gebruiken. Dit is een Plug die u in het stopcontact steekt en vervolgens het troostende feromoon door die kamer verspreidt. Dwaalt uw hond door het huis of heeft hij last van stress buitenshuis? Dan is er ook een rustgevende Band CaniComfort® Spot on verkrijgbaar. Daarmee kan de hond de troostende feromonen overal mee naar toe nemen.

Werken de bovenstaande tips om je te helpen stoppen met uitstellen? Probeer dan eens een professional te raadplegen. Deze professionals zijn gespecialiseerd in het helpen van mensen bij het overwinnen van uitstelgedrag. Zij kunnen naar het probleem kijken en oplossingen aandragen die voor jou wellicht beter werken.

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *