Hond Niest Veel

hond niest veel

Wanneer u zich zorgen moet maken en waar u op moet letten als uw hond niest.

Als je ziek bent, weet je precies wat je moet doen: tissues met korting kopen, veel thee drinken, en hopen dat het snel overgaat. Maar hoe zit het met je vriend? Waarom niest hij/zij? Als je merkt dat hij/zij veel niest, kan dat komen door een allergie of een virus, maar het kan ook betekenen dat hij/zij gewoon plezier heeft. Om te begrijpen waarom honden niezen en wat de verschillende soorten niezen zijn, lees verder.

Honden die niezen als ze spelen

Honden niezen vaak dramatisch tijdens het spelen, vooral als het echt spannend wordt. Deskundigen zeggen dat honden niesgedrag gebruiken om te communiceren dat ze genieten van ruw spel of om stress te verlichten. Niezen is een van de belangrijkste onderdelen van communicatie voor honden. Als u merkt dat uw hond altijd niest als hij speelt, is er niets mis met hem. Als hij oncontroleerbaar blijft niezen of als u tekenen van bloedingen ziet, kunt u hem het beste naar de dierenarts brengen voor een onderzoek.

Denkt u dat er iets mis is met de neus van uw hond?

Als u merkt dat hij overmatig niest, met zijn pootje in zijn neus krabt (vaker of heviger dan gewoonlijk), aan zijn neus op de grond krabt, of als er bloed uit zijn neus komt, dan zit er misschien iets vast in zijn neus. Dat kan een grasspriet, haar, stukje voedsel of een grasaar zijn. Moerasspirea ziet eruit als onkruid, maar de zaden zijn eigenlijk heel gevaarlijk voor dieren. Ze kleven aan hun vacht en veroorzaken pijnlijke zweren. Grasharen kunnen in de neusgaten, ogen, mond, genitaliën of andere delen van de huid terechtkomen en blijvende schade of zelfs de dood veroorzaken als ze niet snel genoeg worden verwijderd. Als u denkt dat er een voorwerp vastzit in het neusgat van uw hond, neem dan meteen contact op met uw dierenarts. Zij kunnen het voorwerp misschien verwijderen voordat het schade aanricht.

Hondenallergieën

Een andere veel voorkomende oorzaak van overmatig niezen of hoesten bij honden is allergie. Net als mensen kunnen honden allergisch reageren op stof, pollen, schimmels, een vlooienbeet of zelfs een bepaald soort voedsel. Als uw hond al een paar dagen niest, kan dat komen doordat hij of zij allergieën heeft. U kunt dat zien aan zijn of haar symptomen. Als u denkt dat uw hond allergieën heeft, praat dan met uw dierenarts. Hij/zij kan u vertellen of uw hond allergisch is voor bepaalde stoffen en u helpen een goed behandelings- en beheersplan op te stellen.

Een hond zijn “omgekeerde nies”

Als uw hond plotseling een keelschrapend geluid maakt en het lijkt alsof hij zich verslikt, kan het eigenlijk gewoon een omgekeerde nies zijn. Als uw hond echter bloed ophoest, braakt of moeite heeft met ademhalen, dan kan het om iets ernstigs gaan. Een omgekeerde nies reflex doet zich voor wanneer uw hond met heftige bewegingen hard door zijn neus inademt, waardoor het klinkt alsof hij stikt of kokhalst. De AKC zegt dat deze veel voorkomende en nogal vreemde reflex een reactie kan zijn op een irritatie, die uw hond gebruikt om te proberen vreemde voorwerpen of allergenen te verdrijven.

In het algemeen is omgekeerd snurken ongevaarlijk. Als uw huisdier er veel last van heeft, of niet kan stoppen, kunt u haar helpen door zachtjes haar keel te masseren of zachtjes in haar gezicht te blazen. Zo roep je een slikreflex op die de krampen kan verlichten en het ademen makkelijker maakt. Het kan ook helpen als u uw huisdier wat frisse lucht geeft. Omgekeerd niezen wordt meestal niet veroorzaakt door een allergie, maar eerder door iets anders. Als bij uw hond echter een allergie is vastgesteld, heeft hij misschien antihistaminica nodig.

Ernstige symptomen

Als u merkt dat uw huisdier een ongewoon geeuwend geluid maakt, plotseling niet meer wil spelen, of een blauwachtige waas over zijn tandvlees heeft; raadpleeg dan onmiddellijk uw dierenarts. Volgens PetMD kan deze aandoening worden veroorzaakt door een ingeklapte luchtpijp. Het komt vaker voor bij kleine honden en kan levensbedreigend zijn.

My dog keeps sneezing

Als uw hond steeds verkouden is of oncontroleerbaar niest, kan hij last hebben van het hondengriepvirus. Hij kan ook andere symptomen hebben, zoals hoesten, lusteloosheid, gebrek aan eetlust, overvloedige afscheiding uit zijn ogen of neus, of hoge koorts. Als u denkt dat uw huisdier de griep heeft, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts. Griepverschijnselen bij honden kunnen leiden tot longontsteking of een andere levensbedreigende ziekte als ze niet worden behandeld. Het is belangrijk dat u niet zomaar naar de dierenarts gaat zonder eerst te bellen. De meeste dierenartsen hebben een specifiek protocol om de verspreiding van de ziekte te voorkomen of tot een minimum te beperken, dus het is het beste als u contact met hen opneemt voordat u erheen gaat.

Als uw hond blootgesteld is aan hondeninfluenza, kan hij binnen 2-3 weken ziekteverschijnselen vertonen. Het is het beste om hem uit de buurt van andere honden te houden tot de symptomen minder worden. Honden kunnen net als wij ziek worden. Ze kunnen soortgelijke symptomen ervaren als wij wanneer ze besmet zijn met virussen. De meeste verkoudheden zijn niet schadelijk voor honden, maar het is altijd verstandig om uw dierenarts te raadplegen als uw hond andere tekenen van ziekte vertoont. Als uw hond erg jong of oud is of een onderliggend gezondheidsprobleem heeft, kan uw dierenarts mogelijk een ernstiger aandoening vaststellen, die onmiddellijke medische aandacht vereist.

Gezondheid!

Misschien bent u in eerste instantie verbaasd als uw hond begint te niezen, maar met alle kennis die u door het lezen van dit artikel hebt opgedaan, kunt u beter inschatten of u zich echt zorgen moet maken en wat u eventueel moet doen als het een minder onschuldige niesbui lijkt te zijn. Natuurlijk kent u uw hond het beste, dus als u ergens niet zeker van bent, is een bezoekje aan de dierenarts altijd aan te raden.

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *