Ziekte Van Cushing Hond

ziekte van cushing hond

Over de ziekte van Cushing bij honden

Door de FDA goedgekeurde medicijnen kunnen helpen bij het beheersen van deze ziekte die bijna uitsluitend voorkomt bij honden van middelbare en oudere leeftijd.

Harige honden kunnen het syndroom van Cushing ontwikkelen, ook bekend als hypoadrenocorticisme, wanneer het lichaam te veel van het hormoon cortisol aanmaakt. Dit gebeurt wanneer de bijnieren, twee kleine klieren bovenop de nieren, meer cortisol produceren dan nodig is voor normaal functioneren.

Het resultaat is dat er zich een penis van haar ontwikkelt op zijn buik, poten, voorhoofd en neus, en hij wordt zwaarder. De diagnose van het cortisolsyndroom kan worden bevestigd met diagnostische tests.

Mensen – vaker wel dan niet, honden – dan meer dan katten en honden kunnen de ziekte van Cushing krijgen.

Cortisol, een natuurlijk voorkomende steroïde, helpt ook bij het reguleren van het lichaamsgewicht en houdt de huid in goede conditie. Het menselijk lichaam maakt een gelijkmatige hoeveelheid cortisol aan om consistente perioden van hoge of lage niveaus ervan in stand te houden. Het helpt ook bij het reguleren van het juiste lichaamsgewicht en de weefselstructuur.

Maar voldoende niveaus van stresshormonen kunnen een immuunsysteem verzwakken, waardoor het kwetsbaar wordt voor andere ziekten en infecties.

Twee veel voorkomende typen van de ziekte van Cushing hond

Ongeveer 80-85 procent van de ziekte van Cushing bij honden komt van nature voor en is ofwel afhankelijk van de hypofyse (EEH116041279: “Hypofyse-afhankelijke ziekte van Cushing veroorzaakt meer ziekte en hogere morbiditeit dan bijnier-afhankelijke ziekte van Cushing.”

Gek genoeg zorgt de hypofyse-tumor van deze persoon ervoor dat ze te veel zenuwgroeifactor produceren, die naar de bijnier van het lichaam gaat, waardoor de bijnieren meer cortisol produceren dan het lichaam nodig heeft.

Bij sommige honden produceert een tumor in een of beide bijnieren steroïde accounts die te hoog zijn.

Verschillende niveaus van de ziekte van Cushing kunnen striktere managementstrategieën hebben of dezelfde behandeling krijgen.

Dierenartsen gebruiken testen om de oorzaak van de ziekte van Cushing te verwarren door onderscheid te maken tussen ‘primaire’ en ‘secundaire’ ziekte van Cushing en tussen de ziekte van Cushing en hyperadrenocorticisme. Ze kunnen ook echografie gebruiken om een ​​tumor op een bijnier te detecteren.

Symptomen van de ziekte van Cushing bij honden

De ziekte van Cushing komt meestal voor bij honden van middelbare tot oudere leeftijd. De ziekte ontwikkelt zich langzaam en de eerste tekenen worden niet altijd opgemerkt. Symptomen bij patiënten zijn onder meer hypoglykemie, spierafbraak, botbreuken en een neiging tot

 een toename van de dorst die kan leiden tot meer plassen, verhoogde eetlust, verminderde activiteit, overmatig hijgen, dunne of kwetsbare huid, haaruitval, huidinfecties en vergroting van de buik,

De ziekte van Cushing bij uw hond behandelen

De meeste dierenartsen behandelen zowel de bijnier- als hypofyseafhankelijke ziekte van Cushing met medicijnen. Hoewel een operatie vaak de normale cortisolspiegels van het huisdier kan herstellen, heeft een bijnierafhankelijke patiënt van Cushing meestal de rest van zijn of haar leven corticosteroïden nodig.

Een algemeen bekend voorbeeld van behandeling met corticosteroïden is voor medische aandoeningen die lijken op chronische pijn. Chirurgische verwijdering van de tumor, indien beschikbaar, kan verdere verspreiding van de ziekte voorkomen of helpen bij de behandeling van kwaadaardige tumoren, maar de procedure is invasief

Universeel is de aandoening van Cushing een levenslange aandoening. Het kan echter meestal worden behandeld met medicijnen. Dierenartsen die de ziekte behandelen, moeten de behandeling controleren en de dosering aanpassen aan de respons.

Frequente medische tests, meestal door uw dierenarts, kunnen nodig zijn om de eerste paar maanden met de behandeling te beginnen, en vaker omdat bekend is dat de medicatie werkt, afhankelijk van de reactie van de hond op de behandeling en hoe warm deze is voor de medicatie.

Vetoryl (trilostane) is het enige door de FDA goedgekeurde geneesmiddel voor zowel hypofyse- als bijnierschorsafhankelijke Cushing’s bij honden. Dit recept geneesmiddel stopt de aanmaak van cortisol door de bijnieren en werkt door de aanmaak van ACTH te voorkomen.

nier- of leveraandoeningen hebben medicijnen moeten nemen voor hartaandoeningen zwanger zijn

Vetoryl kan veroorzaken of; ernstige, maar zelden fatale hypertensie, verhoogde gastro-intestinale bloedingen en verhoogde leverenzymen en niertesten. Een lijst met bijwerkingen en aanvullende voorzorgsmaatregelen die specifiek zijn voor Vetoryl staan ​​ook vermeld in de bijsluiter, voor etiketteringsdoeleinden. Enkele extra bijwerkingen die exclusief zijn voor Vetoryl zijn griepachtige symptomen zoals rillingen, wazig zien, sinuscongestie, verhoogde hartslag en racen, spierpijn en zwakte en hoofdpijn. Abrupt staken van de behandeling kan het risico op epileptische aanvallen en ernstigere bijwerkingen verhogen.

Er is een andere behandeling voor de ziekte van Cushing beschikbaar, Anipryl genaamd, maar deze is alleen goedgekeurd voor de behandeling van milde hypofyse van de ziekte van Cushing.

Dierenartsen hebben vaak het chemotherapie-medicijn Lysodren (mitotaan) gebruikt om Cushing’s bij honden off-label te behandelen. Is het mogelijk om Cushing’s met Lysodren te behandelen zonder bijwerkingen? Ja. Lysodren, het enige door de FDA goedgekeurde specifieke medicijn om Cushing’s bij honden te behandelen.

Onderzoekers wijzen erop dat het voor artsen in de Verenigde Staten illegaal is om medicijnen voor mensen voor te schrijven aan dieren zonder dat ze daarvoor zijn goedgekeurd. Dit probleem is onlangs ontstaan te midden van COVID-19. Het wordt tijd dat we weten dat we dit niet kunnen weten.

“Het behandelen van de ziekte van Cushing is een evenwichtsoefening”, zegt Stohlman. “Maar als de hond de juiste voeding heeft en een waakzaam baasje, kan de hond gelukkig zijn met het normale leven zolang zijn medicijn is aangepast.”

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *