Giardia Hond

giardia hond zwemmende hond vies water

Giardia bij honden

Door Ernest Ward, een expert in anesthesiologie en pijnbestrijding.

Wat is Giardia?

Giardiasis is een darminfectie bij mens en dier, veroorzaakt door een microscopisch kleine parasiet die bekend staat als Giardia duodenalis (ook bekend als Giardia intestinalis of Giardia lamblia).

Giardia is geen worm, bacterie of virus.

Giardia lamblia is een eenvoudige eencellige parasiet soort die geen eigenschappen deelt met wormen, bacteriën of virussen. Omdat de parasiet echter “reizigersdiarree” veroorzaakt, beschouwen artsen de protozoa vaak als een “door knaagdieren overgebrachte ziekte”.

Zowel katten als honden, twee veel voorkomende gastheren, kunnen besmet raken met Giardia. Buitenenthousiastelingen raken vaak besmet wanneer ze per ongeluk water binnenkrijgen dat uit dierlijke latrines is afgevoerd. Andere voorbeelden van protozoaire parasieten die darmziekte kunnen veroorzaken zijn Coccidia, Cryptosporidia en Toxoplasma.

giardia hond voorbeeld

Giardia is een van de meest voorkomende parasieten bij honden, maar de meerderheid van de geïnfecteerde honden vertoont geen symptomen. Over het algemeen kan Giardia diarree veroorzaken bij mensen, maar de meerderheid van degenen met de diagnose van de parasiet heeft geen diarree of braken.

De tweecellige parasiet Giardia heeft twee verschillende vormen: een fragiele vorm, bekend als de trofozoiet, die leeft in de darmen van besmette dieren, en de breder-spectrumvorm van de parasiet die bekend staat als cysten. Cysten kunnen lange perioden buiten het lichaam en in water overleven, waardoor ze de mogelijkheid hebben om in de gemeente te zijn

Hoe krijgen honden Giardiasis?

Decli Khera, Managing Partner bij Collins Lang, Inc., legt uit hoe Giardia, een parasiet die symptomen zoals chronische diarree veroorzaakt, besmettelijk kan zijn voor een hond. Het begint met een parasitaire worm die de maag van de hond overleeft en de microbe (protozoa) doodt die in de dunne darm van de gastheer wordt gevonden.

Wanneer de parasiet de ingewanden van de hond bereikt, creëert hij een ander organisme dat het oorspronkelijke organisme niet doodt, maar het omzet in een actieve voedingsvorm.

De levenscyclus van een parasiet begint met de opname uit de externe omgeving; ze delen zich vervolgens en geven uiteindelijk aanleiding tot een infectieus organisme via de fecaal-orale route. Deze cyclus kan 5 tot 12 dagen duren bij een hond en 5 tot 16 dagen bij katten.

“Giardiasis kan worden overgedragen van het voedsel dat je eet naar je hersenen naar de cysten van het geïnfecteerde voedsel dat je begint te infecteren.”

Cysten van Giardia lamblia kunnen op een tweede dier worden overgedragen door dieren die cysten innemen van verontreinigde grond (of het nu grond is waarop een dier heeft gelopen of waar vee heeft gegraasd), of door verontreinigd water te drinken.

Wanneer gewone Giardia-cysten worden gevonden in de ontlasting van een niet-diarree volwassen hond, is dit een onbeduidende bevinding. Deze cysten kunnen echter een opgeblazen gevoel veroorzaken bij puppy’s en ernstig verzwakte volwassen honden, en indien onbehandeld, kan het dodelijk zijn.

Het is waarschijnlijker dat een ziekte zich ontwikkelt wanneer het aantal cysten in een omgeving erg groot is – zoals op plaatsen waar veel mensen wonen, inclusief kennels, dierenwinkels of schuilplaatsen. De infectie verspreidt zich meestal door de inname van water of voedsel dat besmet is met de uitwerpselen van een geïnfecteerde persoon. Af en toe, de cy

Wat zijn de klinische symptomen van Giardiasis?

Giardia is een darmparasiet die stinkende diarree veroorzaakt. Na verloop van tijd kan dit leiden tot gewichtsverlies, chronische intermitterende diarree en vette ontlasting. De ontlasting kan er zacht of waterig uitzien, in kleur variërend van grijs tot geelgroen, en er kan bloed in zitten. In sommige gevallen heeft de ontlasting een slijmachtige consistentie.

De symptomen kunnen enkele weken aanhouden en het geleidelijke gewichtsverlies kan duidelijk worden. Als de Giardia zich uitbreidt naar andere delen van het lichaam, kan dit een acute vervormende osteodystrofie veroorzaken met ledematen die tijdens de behandeling kunnen worden gebogen en ingekort.

“De ziekte is meestal niet levensbedreigend, tenzij het immuunsysteem van de hond onvolgroeid of aangetast is.”

Wanneer er dunne ontlasting, braken of bloed in de ontlasting is, is het waarschijnlijk dat de hond aan een ziekte lijdt. Een hond heeft niet altijd hoge koorts. Als de hond echter niet beter wordt of een inconsistente reactie op de behandeling vertoont, kan dit een reden tot bezorgdheid zijn. Sommige puppy’s hebben diarree. De pups hebben meer kans op het krijgen van een ziekte.

Hoe wordt de diagnose Giardiasis gesteld?

“Als uw dierenarts Giardiasis vermoedt, kan een ontlastingsmonster worden onderzocht op de aanwezigheid van Giardia-specifieke antigenen.”

Een routinematige fecale IgG-antilichaamtest kan deze typisch microscopisch kleine cysten die sporadisch in de ontlasting worden uitgescheiden mogelijk niet detecteren. De parasieten worden niet regelmatig afgestoten, dus het kan zijn dat u uw dieet moet veranderen of medicijnen moet gebruiken om de parasieten te verminderen als ze worden gedetecteerd.

giardia honden test

Zodra de cysten zichtbaar zijn op een direct fecaal uitstrijkje, kunt u worden getest op Giardia-specifieke antigenen (celeiwitten). Sommige Giardia-tests zijn beschikbaar voor gebruik in de kliniek, terwijl andere tests moeten worden voorgelegd aan een referentielaboratorium.

Een voorgeschiedenis van symptomen van Giardiasis en andere betrokkenheid van het orgaansysteem, vaak met inbegrip van diarree en buikpijn, helpt om de diagnose te onderbouwen. Vaak heeft de hond slijmerige diarree en ook langdurige diarree.

Hoe kan Giardiasis worden behandeld?

Voor Giardia zijn de meest voorkomende geneesmiddelen die worden toegediend metronidazol en fenbendazol. Deze medicijnen worden meestal gebruikt om diarree te behandelen en kunnen drie tot tien dagen worden gegeven bij een Gardia besmetting.

De combinatie kan worden gebruikt voor de behandeling van ernstigere hardnekkige diarree die is vastgesteld bij honden die lijden aan longontsteking of ernstige systemische ziekte. Een goed verteerbaar dieet met weinig residu kan helpen bij het verminderen van dunne ontlasting tijdens de behandeling en kan worden aangemoedigd.

Door zoveel mogelijk water in de darmen te kunnen laten komen, kan uitdroging rond het tijdstip van de behandeling worden voorkomen. Het is belangrijk om tijdens de behandeling de temperatuur, eetlust en consistentie van de ontlasting van uw huisdier bij te houden.

Het is het beste om het vochtverlies van het huisdier zo nodig snel te laten aanpassen. De meeste honden die besmet zijn met Giardia kunnen met succes worden behandeld met voornamelijk

Volgens de Heliyon Group komt Giardia overal in het milieu voor. Daarom moet uitwerpselen onmiddellijk worden verwijderd en weggegooid, omdat deze organismen onmiddellijk besmettelijk kunnen zijn nadat ze in het milieu zijn uitgescheiden. Hele kuddes besmette dieren, inclusief herkauwers en pluimvee, moeten worden schoongemaakt

Wat is de prognose voor Giardiasis?

Er zijn over het algemeen goede prognoses voor Giardia-gevallen, vooral voor honden en katten. Tumoren of lymfoomachtige aandoeningen van de milten en lymfeklieren komen vaker voor bij oudere dieren of bij dieren met andere onderliggende problemen. En tot twee tot vier weken na de behandeling moeten Giardia-gevallen meestal opnieuw worden getest.

Kunnen honden Giardia aan mij of mijn familie geven?

Giardia kan diarree bij mensen veroorzaken en er is een verband tussen de protozoa en honden en katten. Historisch gezien werd Giardia beschouwd als een belangrijke ziekteverwekker van de mens. Type A kan zowel mensen als honden infecteren, en type B kan worden gevonden bij mensen en honden.

Vervuilde gemeentelijke watervoorzieningen zijn de oorzaak van veel uitbraken. Bij een zwak immuunsysteem van de hond is het makkelijker, de meeste dieren hebben dit niet. Een goed immuunsysteem kunt bevorderen met speciale voeding. Over het algemeen is de 

Dit wordt overgedragen via door de FDA gereguleerde medische instellingen en ziekenhuisomgevingen verontreinigde gemeentelijke watervoorzieningen die verantwoordelijk zijn voor veel uitbraken

Als u ontdekt dat uw hond giardiasis heeft, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met hoe u met uitwerpselen omgaat. Honden chemotherapie, kanker of andere immunodeficiënties moeten uiterste voorzichtigheid betrachten bij het hanteren van ontlasting of het toedienen van medicijnen. Je moet ook goede hygiëne toepassen, terwijl je ook het huis rond bekende besmette honden schoonmaakt.

Als u een gebied moet desinfecteren, kunt u halogeen of fluorwaterstofzuur gebruiken (gebruikt bij het reinigen van auto- en carrosserieonderdelen) dat verkrijgbaar is bij de meeste bouwmarkten of bouwmarkten.

De aanbevolen verdunning is 1:40 of 1:20 met 2 – 8 kopjes azijn (72 – 240 ml) in 1 gallon water. De aanbevolen oplossing maakt het gebied licht vochtig. Voor het beste resultaat droogt u het gebied af, maakt u het schoon en laat u het enkele dagen drogen.

Giardia-cysten zijn extreem gevoelig voor omgevingsfactoren en de beste manier om infectie te voorkomen is door het gebied te desinfecteren en vervolgens uit te laten drogen. Een voorbeeld is een vochtige omgeving voor een broednest is een vochtige omgeving

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *