Ierse Waterspaniël

ierse waterspaniël

De Dublin Waterspaniël wordt soms aangezien voor een clown vanwege zijn gekrulde uiterlijk, maar je kunt je niet vergissen hoe serieus hij is, zelfs niet wat betreft zijn uiterlijk en zijn activiteiten. Hij is altijd in voor een rondje hardlopen, een wandeling, of een wateractiviteit. Hij verhaart een beetje, maar verder is er weinig moeite nodig om hem schoon te houden.

Deze elegante jachthond behoort tot de grote hondenrassen en is een hardwerkende en moedige hond die van zijn gezin en de jacht houdt; de jacht moet echter zijn beroep zijn. Hij heeft een dikke vacht, dichte vacht, gekrulde vacht met een donkere leverkleur. En wordt 53 tot 60 cm. Het ras wordt gemiddeld 13-14 jaar.

  • Grote, ronde, hoefvormige poten
  • Puntige, lange staart
  • Lange nek
  • Grote, alerte ogen
  • Grote, lange, hangende oren

Ierse Waterspaniël Kenmerken

De Ierse waterspaniël ras is een leuke en interessante hond, en heeft een goede reputatie als jachthond. Echter, voordat u een Ierse Waterspaniël aanschaft, overweeg de mogelijke gezondheidsproblemen waarmee u te maken kunt krijgen, het hoge energieniveau en de behoeften van een Ierse Waterspaniël.

De moderne Ierse Waterspaniël is zeer geliefd voor zijn makkelijk-te-traineren, trainbaarheid, en een vacht met zachte textuur. Ze zijn slim, ontvankelijk en actief. Echter, de Ierse Water spaniël is niet erg willekeurig in zijn affectie. Hij is gereserveerd met vreemden, maar is meestal zeer sociaal met familieleden. Hij is meestal goed rond kinderen maar heeft de neiging om zich niet te laten opschrikken. Hij mag niet schuw, agressief of dominant zijn.

Een hond die van mensen houdt is blij met een gezin die bereid is te investeren in zijn training en oefening. Het is geweldig als de hond in het huis mag wonen en in de buurt van het gezin in zijn omgeving, vooral als er andere honden beschikbaar zijn.

Ierse honden zijn actieve honden en hebben veel beweging nodig. Ook heeft hij een groot uithoudingsvermogen.

Verzorging Ierse Waterspaniël

De dichte, strakke krullen op een Ierse Water Spaniël’s vacht lieten wat van het gewicht van het dier los, maar waren verder hetzelfde.

Borstel de vacht van de Ierse Water Spaniël om eventuele klitten te verwijderen. De vacht moet om de 6 tot 8 weken getrimd worden. De fokker kan u tips geven over hoe u de vacht van uw huisdier kunt onderhouden.

Wanneer uw Ierse Water Spaniël in het water gaat, zoals in een zwembad kunt u zoet water gebruiken om chloor, algen en zout te verwijderen. Omdat het ras van nature waterminnend is, drogen veelvuldige baden de vacht uit en maken deze pluizig.

Daarnaast is de basisverzorging van uw huisdier belangrijk, en het schoon en droog houden van de oren, vooral als uw Ierse Water Spaniël regelmatig zwemt. Ook moeten de nagels geknipt en de tanden gepoetst worden voor een goede algemene gezondheid en ademhaling.

Geschiedenis Ierse Waterspaniël

De Ierse Water Spaniël heeft een rasgeschiedenis die ver teruggaat in de tijd van steen of brons, gebaseerd op schedel vondsten. De geschiedenis van het ras zelf kennen we niet echt. Het ras dat we van vandaag kennen is anders dan het ras dat oorspronkelijk werd erkend door fokkers in 1922.

Vermeldingen van gladstaart spaniëls zijn onder andere Een gift van een spaniël van de spionnenmeester van koningin Elizabeth aan de koning van Frankrijk in 1598. Een boek gepubliceerd in 1607, History of the Four-Footed Beasts beschrijft een “water spaniël” die lijkt op een “water dog”. Als een waterhond, is hij bruin en ruig, met lange oren.

Temperament Ierse Waterspaniël

De lachende Ierse Water Spaniël heeft de grootste energie die dat een van zijn mensen ooit kan hopen te ervaren. Hij doet alles met enthousiasme – zelfs die dingen die zijn mensen aan het lachen maken.

Het is helemaal niet hetzelfde als een vriend zijn. De Ierse Water Spaniël is serieus, hij is moedig en nieuwsgierig. Hij is niet makkelijk te houden en is niet waarschijnlijk een perfect persoon om in de buurt te hebben. Een serieuze jager, hij is slim, moedig, nieuwsgierig, en enthousiast. Echter, dit zijn geen typische eigenschappen in een hond.

De Ierse Water Spaniël heeft een paar levenslessen geleerd en is vrij sluw, maar ook nogal koppig, dus het is zaak uit te zoeken wat hem dagelijks motiveert. Wanneer je bepaalde verbale en non-verbale signalen gebruikt, zou de hond goed moeten reageren. U moet ook streng en consequent zijn en gebruik maken van goede trainingstechnieken zoals belonen en spelen.

Uw Ierse Water Spaniël heeft een dagelijkse wandeling nodig. Als u van de dierenarts een lange wandeling mag maken, verdeel die dan over verschillende periodes van 20 minuten. U kunt hem ook uitlaten voor een hondensport zoals behendigheidsproeven, hondengehoorzaamheid of wedstrijden.

Gezondheid Ierse Waterspaniël

Ierse Water Spaniëls hebben een aantal gezondheidsproblemen. Waaronder heup en elleboog dysplasie, oogproblemen waaronder ingegroeide wimpers, progressieve retinale atrofie en cataracten, epilepsie, haaruitval, en een schildklier probleem. Oorontstekingen zijn ook een mogelijkheid. De kale “rat-staart” raakt gemakkelijk verwond, en zelfs bebloed, soms als de hond nat is.

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *