Kat Met Down

kat met down kan een kat het syndroom van down hebben

Katten kunnen aan veel van dezelfde aandoeningen lijden als mensen, dus vragen ze zich misschien af of ook zij het Down-syndroom kunnen hebben. We zullen al hun vragen hier beantwoorden.

Katten kunnen zeker het syndroom van down hebben! In feite hebben ze dat vaak. We hebben allemaal wel eens foto’s gezien van katten die er een beetje vreemd uitzien, en we vragen ons af of ze aan een of andere medische aandoening lijden. Maar wat betekent “down syndroom” precies? Nou, het is niet echt een ziekte; het is een term die wordt gebruikt om bepaalde gedragskenmerken te beschrijven die voorkomen bij mensen die een extra kopie van chromosoom 21 (trisomie 21) hebben. Het gaat dan om zaken als een slechte coördinatie, problemen met lopen en spraak- en gehoorproblemen. Echter, in tegenstelling tot het syndroom van Down bij mensen, kunnen katten niet daadwerkelijk trisomie 21 hebben. Ze hebben gewoon drie kopieën van een bepaald gen genaamd Mdm2. Dus hoewel ze er misschien een beetje vreemd uitzien, zijn ze niet ziek.

Waat is het Down syndrome?

Het syndroom van Down is een genetische aandoening die zowel de lichamelijke als de intellectuele ontwikkeling van de slachtoffers aantast. Chromosoomafwijkingen ontstaan als er te weinig of te veel chromosomen zijn. Mensen met het syndroom van Down hebben een extra kopie van chromosoom 21 (drie in plaats van twee). Zij hebben vaak bepaalde karakteristieke kenmerken, zoals een lage spierspanning, geringe lengte en een vlakke neusbrug. Zij kunnen ook enige leermoeilijkheden ondervinden. Katten met het Down Syndroom kunnen technisch gezien niet bestaan, omdat zij slechts 19 paar chromosomen hebben. Toch kunnen ze om een of andere reden enkele van dezelfde symptomen vertonen.

Down syndroom-achtige syndromen bij katten

Katten kunnen tekenen van het syndroom van Down vertonen, maar het is niet mogelijk dat ze daadwerkelijk het syndroom van Down hebben.

  • Gedragsmatige verschillen tussen katten en honden
  • Ongelijkmatig kleine of vreemd gevormde oren.
  • Problems with vision
  • Wijd uit elkaar staande ogen
  • Motor dysfunction
  • Heart problems
  • Low muscle tone
  • Hearing loss
  • Flat or upturned nose

Als u denkt dat uw kat een van de bovenstaande symptomen heeft, is het belangrijk om uw dierenarts te bezoeken zodat hij/zij een diagnose kan stellen. Hoewel katten het syndroom van down niet kunnen hebben omdat ze geen chromosoom 21 hebben, kunnen ze geboren worden met genetische ziekten of aandoeningen die soortgelijke symptomen kunnen veroorzaken.

Uniek uiterlijk en gedrag

Elke kat is anders en uniek, en katten die er een beetje anders uitzien of zich anders gedragen zijn misschien nog wel specialer dan de meeste andere, ook al zijn hun behoeften misschien wat complexer. Katten met speciale behoeften zoals Monty hebben bijgedragen aan de bewustwording van katten met speciale gezondheidsproblemen zoals deze. Ze zijn uniek, en ze hebben iets te bieden. Het is belangrijk om rekening te houden met alle behoeften van de kat wanneer u beslist of u er een wilt adopteren of niet. Als u erover denkt om een kat te adopteren, is het belangrijk om na te denken over alle behoeften van de kat, zodat u hem de beste zorg kunt bieden.

, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *