Kat Niest Veel

kat niest veel oorzaken en sympthomen van een veel niezende kat

Als uw kat verkouden is, lees dan wat niezen of hoesten van katten kan betekenen van BluePearls veterinaire deskundigen en wat u eraan kunt doen.

Niezen van de kat: oorzaken en behandeling

Katten kunnen net als wij ziek worden, en ze kunnen zelfs behoorlijk ernstig ziek worden. Maar er zijn ook andere dingen waardoor ze kunnen niezen!

Waarom niest mijn kat?

Katten kunnen niezen om verschillende redenen, waaronder:

 • Een simpele neus kietelen. Dat hebben we allemaal wel eens gehad.
 • Een onaangename geur, zoals chemicaliën
 • Stof en andere deeltjes in de lucht
 • Een vreemd voorwerp zoals pluizen, gras, of een haar
 • A respiratory infection
 • Ontsteking van de neusholte en/of de sinussen.
 • Een ontsteking of infectie van een tand die leidt tot drainage in de sinussen.

Waarom niezen katten? Is er een patroon?

Niezen zijn niet gevaarlijk, maar ze geven wel aan dat uw kat last kan hebben van allergieën. Let op tekenen van allergiesymptomen, zoals een loopneus, waterige ogen, hoesten, niezen en krabben. Als u een van deze symptomen opmerkt, raadpleeg dan onmiddellijk uw dierenarts. Als u merkt dat uw huisdier vaker niest wanneer u de badkamer schoonmaakt of nadat u het toilet hebt gebruikt, kan het zijn dat hij reageert op chemicaliën in de schoonmaakmiddelen of deeltjes in de kattenbakvulling. Als uw kat al enkele dagen veel niest, en u merkt afscheiding uit neus of ogen, samen met verlies van eetlust en/of verminderde activiteit, dan kan het de moeite waard zijn om met uw kat naar een dierenarts te gaan.

Als u tekenen van ziekte of letsel ziet, neem dan contact op met uw dierenarts

Als uw kat af en toe niest, maar geen andere symptomen vertoont, kunt u misschien beter gewoon een oogje in het zeil houden voor eventuele veranderingen. Als uw kitten echter vaak niest of andere symptomen vertoont, moet ze altijd door uw dierenarts worden onderzocht. Als het niezen aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen, zoals gebrek aan eetlust, is een bezoek aan de dierenarts hoogstwaarschijnlijk noodzakelijk voor een juiste diagnose en behandeling. Dit kan vooral belangrijk zijn als uw kat stopt met eten. Verlies van eetlust kan een veel voorkomend symptoom zijn van een aandoening van de bovenste luchtwegen bij katten, door verlies van reuk en/of smaak en het onvermogen om uit de neus te ademen. Andere aandoeningen kunnen ook slikproblemen veroorzaken. Het lichaam van de kat hoeft meestal niet lang te eten voordat het in hongersnood komt. Als katten echter niet regelmatig gevoed worden, kan hun lichaam binnen 3 dagen in een hongersnoodtoestand geraken. Als dit gebeurt, kunnen ze ziek worden en medische hulp nodig hebben.

Infecties van de bovenste luchtwegen

Niezen is een van de meest voorkomende symptomen van infecties van de bovenste luchtwegen (URI). Het kan worden veroorzaakt door virussen, bacteriën of schimmels. Dit soort infecties duurt gewoonlijk tussen 7 en 14 dagen, met een gemiddelde van 10 dagen.

Symptomen van een infectie van de bovenste luchtwegen (URI) bij katten kunnen zijn:

 • Terugkerende niesbuien die enkele uren of dagen aanhouden
 • Een loopneus of tranende ogen die helder, geel, groen of bloederig lijken, kunnen worden veroorzaakt door een infectie.
 • Repeated coughing or swallowing
 • Lethargy or fever
 • Dehydration and/or decreased appetite

Kittens en oudere katten lopen het meeste risico op een URI (infectie van de bovenste luchtwegen) omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Omdat veel van de virussen die tot deze infecties leiden zeer besmettelijk zijn onder katten, zijn asielkatten en katten die in een huishouden met meerdere katten leven ook vatbaar.

Afhankelijk van de ernst van de infectie, kan de behandeling bestaan uit:

 • Antiviral medications or antibiotics
 • Eye and/or nose drops
 • Steroids
 • Subcutane vochtvervanging (in gevallen van uitdroging).

In ernstige gevallen kan opname in het ziekenhuis nodig zijn voor intensievere behandelingen, zoals intraveneuze (IV) vochttherapie en voedingsondersteuning. Als een infectie van de bovenste luchtwegen niet wordt behandeld, kan dat ernstige gevolgen hebben zoals longontsteking, chronische ademhalingsproblemen en zelfs blindheid.

Als u denkt dat uw kat last heeft van een infectie aan de bovenste luchtwegen, zijn dit enkele stappen die u kunt ondernemen om de symptomen te verlichten.

 • Maak de neus en het gezicht van uw kat regelmatig schoon met warm, vochtig watten.
 • Warm wat blikvoer voor uw kat op, zodat hij/zij het eerder zal eten.
 • Zorg ervoor dat uw kat altijd toegang heeft tot schoon drinkwater.
 • Om de neusholtes van uw kat vochtig te houden, kunt u een luchtbevochtiger gebruiken.

Neus en sinus problemen

Katten kunnen ook neusinfecties krijgen die rinitis en sinussen worden genoemd. Rinitis is een ontsteking van het slijmvlies van de neus, wat de meeste mensen een “verstopte neus” noemen, en sinusitis is een ontsteking van één of beide bijholten. Rhinotillexomanie (ook bekend als “feline astma”) en rhinosinusitis zijn beide veel voorkomende complicaties van infecties van de bovenste luchtwegen. Katten die aan neusallergie lijden, vertonen vaak symptomen zoals niezen, loopogen en roodheid van het gezicht.

 • De neusuitvloeiing kan helder, geel, groen of bloederig zijn, afhankelijk van de ernst van de infectie.
 • Snurken en een moeizame ademhaling kunnen tekenen zijn van slaapapneu.
 • Pawing at the face
 • Oogirritatie
 • Omgekeerd niezen is je neus vrijmaken door snel en oppervlakkig adem te halen.
 • Als er een witte plek op de brug van het neusgat zit, wordt dat veroorzaakt door schimmel,

Behandeling

Rhinitis en sinusinfecties omvatten een evaluatie van de medische geschiedenis van uw kat en een lichamelijk onderzoek. Indien nodig kan een rhinoscopie worden uitgevoerd om de neusstructuren beter in beeld te brengen. Het kan ook nodig zijn monsters te nemen via een neusspoeling. De behandeling kan een antibioticakuur omvatten om de infectie te behandelen of te voorkomen, samen met een steroïdeninjectie om de neusholte en de sinussen te openen. In ernstige gevallen kunnen infuusvloeistoffen en voedingsondersteuning nodig zijn.

Chronische aandoeningen van de bovenste luchtwegen

Niezen bij katten kan ook worden veroorzaakt door chronische aandoeningen van de luchtwegen. Rhinitis is de meest voorkomende oorzaak van niezen bij katten. Het is meestal het gevolg van een verzwakt immuunsysteem en beschadigde neusholten.

Sympthomen

Aandoeningen van de bovenste luchtwegen bij katten lijken vaak op infecties van de bovenste luchtwegen en op ontstekingen. Ze kunnen echter weken of zelfs maanden aanhouden, en soms optreden met tussenpozen van enkele weken. Ze kunnen ook terugkerende bacteriële infecties veroorzaken, waardoor de symptomen verergeren.

These symptoms may include:

 • Sneezing fits
 • Stuffy, runny nose
 • Thick, yellow nasal discharge
 • Loss of appetite
 • Drooling and difficulty swallowing
 • Oogontlading

Katten die eerder zijn hersteld van een ernstige acute virusinfectie, zoals het feline herpesvirus (FHV) en het feline calicivirus (FCV), hebben een grotere kans om een chronische aandoening van de bovenste luchtwegen te ontwikkelen, waarbij de symptomen nog maanden of jaren na het herstel voortduren. Zij zijn ook vatbaarder voor virusreactivering als gevolg van stresssituaties, ziekten of immunosuppressieve aandoeningen.

Chronische ziekten vereisen verder onderzoek om de onderliggende oorzaken vast te stellen.

 • Testen van bloed en urine om virussen en andere infecties op te sporen
 • Geavanceerde beeldvorming (CT of MRI), met inbegrip van röntgenfoto’s van de neus, keel en borstkas
 • Rhinoscopie voor een betere visualisatie van de neusstructuren
 • Kleine biopten die uit de neus worden genomen om te bepalen of er bacteriën aanwezig zijn.

Er zijn geen geneesmiddelen voor chronische aandoeningen van de bovenste luchtwegen bij katten, dus moeten ze worden behandeld door de symptomen onder controle te houden met regelmatige dierenartsbezoeken en medicatie.

Allergieën

Katten krijgen geen hooikoorts, maar een allergie voor iets anders. Symptomen zijn jeuk, krabben en soms zelfs bloedingen.

Behandeling opties

Er zijn geen geneesmiddelen voor kattenallergieën, maar ze kunnen worden behandeld met een combinatie van aangepaste vaccins en andere geneesmiddelen, samen met een speciaal dieet dat voor hen is ontworpen.

Vaccines

Sommige vaccins, zoals die ter voorkoming van infecties van de bovenste luchtwegen, kunnen bij sommige katten niezen veroorzaken. Maar meestal gaan deze symptomen binnen een paar dagen vanzelf over. Voorkomen is altijd beter dan behandelen, dus neem wat extra maatregelen om ervoor te zorgen dat uw kat gezond blijft. Het inenten van uw kat tegen veel voorkomende ziekten is een van de beste dingen die u kunt doen om hem gezond te houden. Als u ooit twijfelt over iets met betrekking tot zijn gezondheid, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij is er om u te helpen!

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *