Kat Overgeven

grey cat looking at camera and sitting on a sofa

Katten braken: 7 oorzaken en hoe te helpen

Overzicht

  • Katten kunnen soms braken door haarballen of lichte maagklachten. Dit is meestal onschuldig.
  • Braken kan een teken zijn van een ernstige medische aandoening.
  • Katten kunnen om verschillende redenen braken, zoals systemische ziekten, verstoppingen, voedselallergieën, parasieten en nog veel meer.
  • De behandeling van braken hangt af van de oorzaak.

We hebben allemaal wel eens het karakteristieke, krakende geluid gehoord van katten die braken, maar dat wil niet zeggen dat het een alledaags verschijnsel moet zijn. Als uw kat vaak moet braken, kan dat erop wijzen dat er iets ernstigs aan de hand is in haar lichaam. Let goed op eventuele veranderingen in het gedrag van uw kat.

Hoe vaak moeten katten overgeven?

Katten werden vroeger beschouwd als kotsers, maar we weten nu dat overgeven dat geen verband houdt met haarballen een symptoom is van een onderliggende gezondheidstoestand. Braken dat niet gerelateerd is aan haarballen is meestal een teken van een medische aandoening. Als uw kat al enkele dagen herhaaldelijk braakt of als u merkt dat hij vaker moet braken, kunt u het beste met uw dierenarts over het probleem praten.

Soorten katten braaksel

Brakende katten kunnen door een groot aantal verschillende redenen worden veroorzaakt en hun braaksel kan er verschillend uitzien, afhankelijk van de reden voor het braken. Haarballen ontstaan wanneer katten grote hoeveelheden haar binnenkrijgen tijdens normale verzorgingsactiviteiten. Het haar kan niet worden verteerd en wordt vaak uitgebraakt. Als braken zonder duidelijke reden optreedt, kan dat een van de volgende oorzaken hebben. Het kan veroorzaakt zijn door iets wat je hebt gegeten, maar als het vaak gebeurt, praat er dan over met je dierenarts.

Als huisdiereigenaren weten wat het verschil is tussen braken en braken, kunnen ze beter weten wanneer hun huisdier medische hulp nodig heeft. Regurgitatie is het met kracht uitbraken van de maaginhoud via de mond, keel of slokdarm. Het gaat meestal gepaard met braken. Regurgitatie treedt op wanneer de maaginhoud terug in de mond komt. Het gebeurt meestal snel en zonder waarschuwing. Als u weet of uw kat heeft overgegeven of braakt, kunnen u en uw dierenarts de mogelijke oorzaken vaststellen.

Katten braaksel kleurenkaart

Kattenbraaksel kan verschillende kleuren hebben, afhankelijk van wat ze hebben gegeten, of ze kleurstoffen bevatten, en een aantal andere factoren. Daarom zijn er niet altijd betrouwbare manieren om de oorzaak van het braken van katten vast te stellen. Als u echter moeite heeft om uit te vinden waarom uw kat braakt, kunt u uw dierenarts om hulp vragen. Het is belangrijk te onthouden dat dit geen uitputtende lijst is en dat uw kat door een dierenarts moet worden gezien om een juiste diagnose van het probleem te kunnen stellen.

Er zijn verschillende redenen waarom katten braken. Hier zijn enkele veel voorkomende oorzaken.

Net als mensen, kunnen katten braken door veel verschillende oorzaken. Sommige oorzaken van kattenbraken zijn relatief goedaardig en lossen vanzelf op, terwijl andere veel ernstiger kunnen zijn. Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen voor braken bij katten.

Haarballen

Katten likken zichzelf, trekken losse vacht van hun lichaam en slikken die in. Daarbij komen grote hoeveelheden haar vast te zitten in het spijsverteringskanaal en worden weer uitgebraakt in de vorm van een haarbal. Deze haarballen kunnen heel pijnlijk zijn voor de kat, waardoor hij moet overgeven. Als uw kat echter vaak braakt, kan dit betekenen dat er iets anders aan de hand is. Haarballen kunnen ook wijzen op een medische aandoening die hyperthyreoïdie wordt genoemd, waarbij een teveel aan schildklierhormoon een overmatige groei van cellen in het hele lichaam veroorzaakt. Uw dierenarts moet de schildklierwaarden van uw kat controleren voordat hij een diagnose kan stellen van andere problemen.

Gastro-enteritis

Gastro-enteritis (of “buikgriep”) is in feite een maagklachten die veroorzaakt wordt door onder andere verkeerde voeding, giftige stoffen, of bijwerkingen van medicijnen. Sommige oorzaken van gastro-enteritis zijn klein en lossen vanzelf op, maar sommige kunnen ernstiger zijn en vereisen diergeneeskundige zorg.

Vreemde lichamen of obstructies

Vreemde stoffen in de maag van uw kat kunnen verstoppingen en schade aan het spijsverteringsstelsel veroorzaken die kunnen leiden tot braken, wat een ernstige aandoening is waarvoor onmiddellijke diergeneeskundige zorg nodig is.

Voedselallergieën en inflammatoire darmziekten (IBD)

Katten hebben zelden last van allergieën, maar als ze er wel last van hebben, kunnen ze braken vanwege de ontsteking van hun spijsverteringskanaal. Ze kunnen ook chronische diarree ontwikkelen.

Systemische Ziekten

Misselijkheid en chronisch braken ten gevolge van verschillende ziekten kunnen worden aangepakt door de onderliggende aandoening te identificeren en de aandoening zelf te behandelen. Veel van deze aandoeningen vereisen langdurige behandeling.

Parasieten

Braken veroorzaakt door wormen komt het meest voor bij kittens, maar kan bij katten van elke leeftijd voorkomen. Behandeling van de wormbesmetting lost het probleem meestal op.

Kanker

Kankers van het spijsverteringsstelsel komen vrij vaak voor bij katten. Ze kunnen braken veroorzaken doordat ze de normale spijsvertering verstoren. Andere soorten kanker kunnen ook soortgelijke symptomen veroorzaken.

Wat veroorzaakt kattenbraken?

Als uw kat regelmatig moet braken, kan er iets mis zijn. Braken bij katten is vooral zorgwekkend als het gepaard gaat met bijkomende symptomen zoals diarree, lethargie, zwakte, enz.

  • Loss of appetite
  • Lethargy
  • Fever
  • Diarrhea
  • De gewoonten van de kattenbak veranderen
  • Andere veranderingen in levensstijl en gewoonten

Als u een van deze tekenen bij uw huisdier ziet, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts.

Katten braken behandeling

Braken kan worden veroorzaakt door zo veel verschillende aandoeningen, daarom zijn er ook zo veel verschillende behandelingen. Als uw kat al enkele dagen braakt, dan kan dit te wijten zijn aan een onderliggend gezondheidsprobleem. Het diagnosticeren en behandelen van de onderliggende oorzaak zal het belangrijkste doel zijn. Als uw kat een licht geval van braken heeft als gevolg van haarbalontsteking of maag-darmontsteking, kan hij ondersteunende zorg voorgeschreven krijgen, zoals medicijnen tegen misselijkheid (zoals Cerenia) en een maagzuurremmer.

Als uw kat een ander dieet nodig heeft of een onderliggende aandoening heeft waardoor hij moet braken, kan hij baat hebben bij een dieet op recept. Als u moet overgeven omdat er iets vastzit in uw keel of maag, kan dat levensbedreigend zijn. Uw dierenarts kan u aanraden onmiddellijk naar het ziekenhuis te gaan voor een operatie om het voorwerp en eventuele beschadigde delen van uw darmen te verwijderen.

Huismiddeltjes tegen kattenbraken

Als u uw kat wilt helpen bij het braken, probeer dit dan niet zelf te doen zonder eerst uw dierenarts te raadplegen. Sommige oorzaken van braken, zoals een verstopping of een vreemd voorwerp dat vastzit in zijn keel, kunnen levensbedreigend zijn als ze niet goed worden aangepakt door een dierenarts. Als het braken van uw kat alleen te wijten is aan haarballen, dan kan uw dierenarts voorstellen om hem/haar elke dag een haarbalbehandeling te geven om de haren door zijn/haar spijsverteringsstelsel te helpen. Geef uw kat geen medicijnen zonder eerst met uw dierenarts te overleggen.

Hoe kat braken te voorkomen

Er zijn vele redenen waarom katten braken. U kunt de meeste ervan voorkomen door bepaalde stappen te ondernemen. Het is belangrijk dat uw kat een gezonde en evenwichtige voeding krijgt. Geef hem niet te veel traktaties of tafelvoedsel. Kijk uit voor non-food dingen die uw kat zou kunnen eten. Als u iets ongewoons ziet, laat hem er dan niet van eten. Praat met uw dierenarts over speciale diëten voor katten. Als uw kat een ziekte heeft, zoals voedselallergie of ontsteking van het spijsverteringskanaal, kan het voeren van een speciaal dieet braken helpen voorkomen. Als uw kat vaak haarballen heeft, kunt u uw dierenarts vragen naar middeltjes om braken door haarballen te voorkomen.

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *