Ragdoll

ragdoll kat

De ragdoll kat: “Ik zie eruit als een lappenpop, maar ik ben eigenlijk een groot pluizig katje!” — Deze Ragdoll lijkt niet echt op een lappenpop. In feite, lijkt hij meer op een groot, pluizig katje.

Uiterlijke kenmerken Ragdoll kat

Grote katten met middellange vacht.

De grote Ragdoll heeft een diepe borst met gespierd lichaam. De dikke, pluizige en zachte vacht is gemakkelijk te herkennen aan het zachte materiaal. De halflange vacht is zijdeachtig en heeft bijna geen ondervacht die direct op de huid valt. De langere, dunnere vacht draagt bij aan dit effect, waardoor de Ragdolls eruit zien als aaibare, zachte dieren.

De Ragdoll is een groot kattenras. Een van de opvallende aantal kenmerken van de kat zijn de brede, flaporen. Het lichaam van een Ragdoll is vanaf de bovenzijde van de rug meer gebogen. Ze hebben helderblauwe ogen.

De vraag “Wanneer wordt een Ragdoll als volwassen beschouwd?” wordt vaak gesteld. Over het algemeen wordt een Ragdoll als volwassen beschouwd als hij drie jaar oud is.

Ragdoll kleuren

Ragdoll is een kleurvariant van de Siamees.

Ragdolls zijn een voorbeeld van katten die onder de pointgroep katten vallen. De points zitten alleen op het gezicht, de oren, de poten en de staart. Ragdolls zijn erg wit in vergelijking met andere kattenrassen. 

 Ragdolls kunnen verschillende kleuren hebben, zoals blauw, chocolade, lavendel, rood, en bruin. De meeste Ragdolls lijken op zeehonden, en ze hebben de volgende kleuren: seal-, blue-, chocolate-, lilac en red.

De officiële tekeningen heten: Bicolor, Mitted, Tortie en Tabby.

Colourpoint heeft een volledig zwart masker, net als andere pointkatten.

Mitted Ragdolls hebben meestal de gezichts- en koptekening van Pointed, maar hebben daarnaast een witte kin en neus. Ook hebben ze witte sokjes.

Ragdolls hebben hetzelfde gezichtsmasker als hun leo-neven, behalve dat het een V is die begint op het voorhoofd en eindigt aan de basis van de staart. De poten zijn meestal wit, maar soms zijn ze gekleurd als luipaardvacht.

Bovendien worden pointkittens wit geboren en hun uiteindelijke kleur krijgen ze pas als ze hun eerste fysieke gevecht hebben gehad. Het punt hierbij is dat kittens (in dit geval) niet gekleurd geboren worden.

Ragdoll is een mellow, laid-back reus.

Karakter Ragdoll kat

Ragdolls zijn energiek en speels. Ze zijn aanhankelijk en zeer luidruchtig. Ze lijken zich meer op hun gemak te voelen als ze iemand volgen als ze alleen zijn.

Ragdolls leven een leven met hun menselijke familie, maar ze zijn geen eenlingen. Ragdolls mogen niet gemist worden omdat ze niet samenleven met soortgenoten.

Als we ontspannen zijn, kan onze Ragdoll kat zich gedragen als een slappe lappenpop, wat vreemd is, maar niet verrassend voor ons. Ragdolls hebben een rustig en zacht karakter. Ragdolls zijn ongewoon vertrouwend voor een kattenras. Ze geven dit vertrouwen aan hun baasjes, en ze tonen hun dankbaarheid.

Een Ragdoll is een echte binnenkat

De zachtaardige Ragdoll katten zullen dol zijn op hun balkon, maar kunnen ook in een katvrije tuin.

Als u uw kat altijd thuis houdt, bestaat de kans dat hij het niet leuk vindt om alleen gelaten te worden. Hij vond het vooral niet leuk om alleen te worden gelaten in de winter.

Zorg ervoor dat hun huis op een plaats staat die geschikt is voor hun grootte en eigenschappen. Om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven, plaatst u de plaatsen waar ze slapen op harde oppervlakken, evenals plaatsen waar ze kunnen klimmen of luieren.

Een echte Ragdoll kat is niet agressief en is een goed familie huisdier. Vaak zijn ze zelfs een favoriete metgezel voor kinderen.

Hoe vaak moet je een Ragdoll borstelen?

De vacht van een Ragdoll kat kan vrij makkelijk te borstelen zijn en vergt niet veel onderhoud. Maar heeft wel regelmatige verzorging nodig. Kittens worden sowieso niet graag geborsteld; Ragdolls om de een of andere reden nog minder.

 Als schattige, knuffelige dieren vinden de meeste ragdolls het prima als hun baasje hen verzorgt tot op zekere hoogte. Ze houden van alle aandacht, maar zijn gelukkiger als ze gewoon met rust gelaten kunnen worden.

Ragdolls krijgen jeuk en ze mogen niet te hard geborsteld worden. Hun oksels en het gebied rond hun mond moeten worden gecontroleerd op mijten of luizen.

Omdat katten veel tijd besteden aan het verzorgen van zichzelf, worden haren gemakkelijk ingeslikt. Wanneer uw kat haarballen heeft kunnen ze last krijgen van constipatie. Dit kan worden voorkomen door het gebruik van kattenkruid als haarbalpreventie supplement, of door uw katten naar de dierenarts te brengen om ze een speciaal dieet te laten geven.

Welke ziekten komen vaak voor bij Ragdolls?

Ragdolls hebben over het algemeen minder gezondheidsproblemen dan andere katten, maar er zijn enkele genetische ziekten die in hun lijn kunnen voorkomen.

HCM (Hypertrofische Cardiomyopathie is een erfelijke vorm van hartziekte, komt voor bij katten in het bijzonder.  Dit gebeurt gedeeltelijk wanneer een deel van de hartspier dik wordt en niet goed meer functioneert. De diagnose HCM wordt vaak gesteld met speciaal ontworpen scans. Sommige dieren hebben genetische tests nodig om het op te sporen als ze geboren worden. Dit vermindert de kans dat de ziekte wordt doorgegeven.

Ziekten zijn een probleem voor Ragdoll katten, als je deze vermijdt kun je tot 15 gelukkige jaren samen tegemoet zien.  

Een Ragdoll kopen bij een verantwoordelijke fokker

De katten van een professionele kattenfokker zijn een deel van haar familie. Haar verantwoordelijke houding is de dagelijkse verzorging, ervoor zorgen dat ze gezond zijn, en het nemen van
de juiste stappen voor hen om een comfortabel en gezond leven te leiden.

Als u een kitten wilt herplaatsen, mag het mee naar huis als de kitten minimaal drie maanden oud is. Misschien moet u ook naar de dierenarts om de algehele gezondheid te checken voordat u het adopteert. Er bestaat een kans dat het katje niet naar buiten kan.

Kosten bij een goede fokker beginnen bij €1000,-.

Je kunt ook een Ragdoll kopen in een dierenasiel. Hier zijn veel Ragdolls die wachten op een leuk nieuw thuis.

Een jong bijzondere kattenras

De eerste Ragdoll fokkers doken op in de jaren 1960 in de Verenigde Staten, de eerste waren een vrouwtje genaamd Josephine en andere onbekende moeders. Josephine had Angora-achtige witte vacht, blauwe ogen en was een beetje groter.

Net als in andere situaties splitste een meningsverschil binnen de Ragdoll fokkerij de wereld in twee helften. Eén groep hield vast aan de oorspronkelijke fokstijl. Andere fokkers splitsten zich af van deze groep, wat resulteerde in de evolutie van de Ragdoll zoals wij die kennen.

De Ragdoll is dus een zeer jong kattenras. Het is het eerste (en voor zover wij weten, enige) kattenras waarvoor een octrooi werd aangevraagd.

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *