Chocolade Hond

mogen honden chocolade (1)

Is chocoladevergiftiging gevaarlijk voor honden?

Chocolade bevat theobromine, dat giftig is voor honden. Heeft u uw hond ooit chocolade gegeven? Zo ja, dan kan hij last krijgen van verschillende symptomen, waaronder rusteloosheid, diarree en zelfs epileptische aanvallen. Gelukkig kan braken vaak helpen om het probleem te behandelen, als u deze symptomen vroeg genoeg opmerkt.

Als uw hond door chocolade wordt vergiftigd, kan hij braken, diarree, toevallen en coma vertonen.

Mogen Honden Chocolade?

Hoewel uw hond chocolade lekker kan vinden, is het niet raadzaam hem chocolade te laten eten. Chocolade bevat de chemische stof theobromine. Sommige chocoladesoorten bevatten deze stof niet, maar kunnen uw hond toch ziek maken als hij ze eet. Een algemene richtlijn is dat hoe donkerder de chocoladesoort is, hoe groter het risico is dat uw hond er ziek van wordt. Donkere chocolaatjes bevatten ook meer theobromine dan lichtere. Beide hoeveelheden zijn echter schadelijk voor honden.

Theobromine (ook bekend als cacao) wordt door het lichaam van een hond langzamer afgebroken dan in dat van een mens. Daarom is chocolade schadelijk voor honden, maar niet voor mensen. Chocolade bevat cafeïne, dus als u uw hond te veel geeft, kan hij nerveus worden. Af en toe een kleine traktatie kan geen kwaad. Houd dit uit de buurt van kinderen, want het bevat nog meer van de giftige stof theobromine dan gewone chocolade. Methylxanthines zijn vergelijkbaar met cafeïne; als uw hond er te veel van binnenkrijgt, kunt u dezelfde effecten ervaren als wanneer u te veel koffie of energiedrank zou hebben gedronken.

De eerste tekenen van een overdosis zijn meestal pas twee tot vier uur na consumptie merkbaar.

Chocolade bevat cafeïne, dus honden die er te veel van consumeren kunnen last krijgen van rillingen, stuiptrekkingen, braken, diarree, overmatig kwijlen, spiertrekkingen, hyperactiviteit, agressie, hallucinaties, waanideeën, paranoia, depressie, angst, verwarring, desoriëntatie, incoördinatie, geheugenverlies, gebrek aan coördinatie, slaperigheid, zwakte, duizeligheid, slaperigheid, rusteloosheid, agitatie, agressiviteit, angstgevoelens, nervositeit, prikkelbaarheid, opwinding, euforie, toegenomen eetlust, gewichtstoename, verminderde eetlust, toegenomen dorst, droge mond, ademhalingsmoeilijkheden, snelle hartslag, hartkloppingen, flauwvallen, onregelmatige hartslag, pijn op de borst, kortademigheid, zweten, beven, rillingen, beven, opvliegers, koud zweet, rillingen, koorts, blozen, kippenvel, misselijkheid, buikkrampen, opgeblazen gevoel, winderigheid, constipatie, diarree, maagklachten, winderigheid, oprispingen, boeren, de hik, kokhalzen, hoesten, niezen, piepende ademhaling, loopneus

Het hangt af van de hoeveelheid, de grootte en het soort chocolade. Elk type chocolade bevat een andere hoeveelheid theofylline (theobromine).

  • Witte chocolade: 2 mg theobromine per gram chocolade
  • Melkchocolade: 3mg theobromine per gram chocolade
  • Pure cacao: 15 milligram theobromine per gram puur cacaopoeder
  • Cacaopudding: 20mg theobromine per gram chocolade
  • Cacao DOPPEN 14-30 mg theobromine

Als u overweegt uw hond chocolade te geven, bedenk dan dat zelfs een kleine hoeveelheid gevaarlijk kan zijn voor honden. Als een hond chocolade binnenkrijgt, kan dat ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als het niet onmiddellijk wordt behandeld. Theobromine komt snel in de bloedbaan terecht en is daarom gevaarlijk voor de hartspieren. Als de giftige stoffen in het lichaam van de hond blijven, kunnen ze hartfalen of ademhalingsstilstand veroorzaken. Voor een hond van 10 pond kan tussen 50 en 100 gram (1/2 kop) pure chocolade fataal zijn. Als een hond tekenen van een hartziekte vertoont, kan dit binnen 24 uur fataal zijn als het niet wordt behandeld.

Als de hond braakt kort na het eten van de chocolade, dan kan braken voldoende zijn om het gif uit zijn systeem te verwijderen. Dit kan binnen 2-4 uur na inname gebeuren. Gebruik nooit zout tijdens dit proces, omdat dit ook schadelijk is voor uw huisdier. Uw dierenarts kan uw huisdier laten braken met een injectie. Als dit niet werkt, kan hij de maag van uw huisdier legen. Na behandeling van de eerste tekenen van vergiftiging kan het nodig zijn de hond opnieuw te behandelen als hij nog niet hersteld is. Ziekenhuisopname en intensieve verzorging kunnen nodig zijn als de vergiftiging vergevorderd is. Als uw hond chocolade heeft gegeten, aarzel dan niet en bel meteen uw dierenarts om de situatie te bespreken. Als u op tijd bij de dierenarts bent, kan hij braken opwekken en wordt het gif uit het lichaam van uw huisdier gespoeld.

Als u veranderingen in uw huisdier opmerkt

De gezondheid van uw huisdier is in gevaar; raadpleeg onmiddellijk een dierenarts.

, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *