Braken of overgeven bij de hond
Braken of overgeven bij de hond
Acuut braken bij de hond
Braken is een van de meest voorkomende symptomen van ziekte bij honden. Acuut braken treedt plotseling op en duurt minder dan 24 uur. In sommige gevallen blijft het braken enkele dagen aanhouden. Braken kan optreden bij puppies als gevolg van stress veroorzaakt door de scheiding van hun moeder of nestgenoten.
Een virale infectie of het verkeerd eten van iets veroorzaken soms acuut braken. Daarnaast zijn er veel ziekten die braken veroorzaken. Zo is het parvovirus een zeer besmettelijke ziekte die jonge pups treft. Dit virus tast het maagslijmvlies aan en veroorzaakt ernstige diarree. Enkele andere virale infecties zijn hondenziekte, besmettelijke hepatitis, enteritis en encefalitis.
Er zijn verschillende soorten gastro-enteritis. Eén type heet “gastro-enteritis.” Gastro-enteritis wordt meestal veroorzaakt door bacteriën zoals Salmonella, Campylobacter, E. coli, Clostridium perfringens, en Yersinia. Een andere vorm van gastro-enteritis wordt “acute hemorragische gastro-enteritis” genoemd, die vaak door een virus wordt veroorzaakt.
Sommige virale aandoeningen gaan gepaard met braken. Deze omvatten feline panleukopenie, feline herpesvirus, feline calicivirus, feline leukemie virus, feline immunodeficiëntie virus, feline corona virus, feline leukocytair choriomeningitis virus, feline infectieuze peritonitis, feline infectieuze perinatale necrose, feline infectieuze rhinotracheïtis, feline mononucleosis syndrome, feline infectieus periapicaal abces, feline infectieuze pericarditis, feline infectieuze cystitis, feline infectieuze uveïtis, feline lymfoom, feline verworven.
Chronisch braken bij de hond
Braken is een van de meest voorkomende klachten die we in onze praktijk zien. Het is waarschijnlijk zelfs de tweede meest voorkomende klacht na diarree. Als u veel braken bij uw hond ziet, zijn hier een aantal dingen die u zou kunnen overwegen. Ten eerste, zorg ervoor dat hij niet uitgedroogd is. Ten tweede, controleer zijn tanden. Ten derde, kijk naar zijn huid. Ten vierde, probeer te bepalen wat voor soort voedsel hij onlangs heeft gegeten. En tenslotte, zorg ervoor dat hij niets anders mankeert.
Hoe weet ik of mijn hond te vaak overgeeft?
Als uw hond zelfs na het eten blijft braken, kan er iets mis zijn. Dit kan veroorzaakt worden door veel verschillende dingen, zoals:
- Maagdarmstoornissen
- Urineweginfecties
- Leveraandoening
- Nieraandoening
- hartaandoening
- Bloedarmoede
- Schildklieraandoening
- Diarree
- Voedselallergieën
- Infectie
- Ingenomen gif
- Vergiftiging
- Verstopping van de darmen
- Braken als gevolg van angst of stress
- Een tumor
- Overmatig drinken
- Overgewicht
- Zwaarlijvigheid
- Drugsmisbruik
- Alcoholisme
- suikerziekte
- kanker
Bovenstaande lijst bevat slechts enkele voorbeelden; er zijn er nog veel meer.
Vervolgstappen
- Als u denkt dat uw huisdier ziek is, bel ons dan onmiddellijk. Wij kunnen u helpen.
- Uw dierenarts kan u advies geven over wat u nu moet doen.
- U wordt geadviseerd om uw huisdier naar het plaatselijke dierenziekenhuis te brengen.
- Bedenk dat sommige dieren geen spoedbehandeling nodig hebben.
- Sommige huisdieren herstellen snel op eigen kracht.
- Anderen hebben onmiddellijk veterinaire zorg nodig.
- In noodgevallen kunt u contact opnemen met onze 24/7-hotline.
Wat kan ik nog meer doen bij een overgevende hond?
Een gezonde levensstijl met voldoende beweging, zoals het uitlaten van uw hond, kan veel gezondheidsproblemen bij honden helpen voorkomen. Daarnaast zijn er verschillende dingen die u zelf kunt doen om uw huisdier gelukkig en gezond te houden.
Door uw hond vaker per dag te voeren zorgt u voor een regelmatiger eetschema, wat kan helpen tegen ochtendbraken. En het is belangrijk om uw hond gedurende de dag om de paar uur kleine maaltijden te geven.
Dit probleem komt vooral voor bij honden die maar één maaltijd per dag krijgen. Een lege maag zorgt ervoor dat de lever meer gal produceert, wat diarree kan veroorzaken.
Als uw hond blijft braken
Een hondeneigenaar belde ons over haar hond. Ze had hem regelmatig naar de dierenarts gebracht omdat hij elke dag moest overgeven. Ze deden tests en ontdekten dat zijn alvleesklier vergroot was. Hij kreeg medicijnen en moest over drie maanden terugkomen. Toen ze terugkwam, vroeg de dokter hoe het met hem ging. “Niet goed,” antwoordde ze. “Hij blijft maar overgeven.” De dokter raadde een operatie aan.
De volgende ochtend nam de vrouw haar hond mee naar een andere dierenarts. Deze wilde een kijkoperatie doen om te zien wat de oorzaak van het probleem was. Tijdens de ingreep vond de chirurg een grote massa die in de maag groeide. Na verder onderzoek werd kanker bij de hond vastgesteld.
We hopen dat u genoten heeft van dit artikel op Dog Health Today. Voel je vrij om hieronder te reageren, te liken, je te abonneren op ons kanaal en met ons in contact te komen op sociale media.
Naar de dierenarts met een hond die overgeeft
Als u merkt dat uw hond vaak braakt, of als uw hond diarree heeft, zijn er enkele dingen die u kunt doen om hem te helpen herstellen. U kunt uw hond water, voer en medicijnen geven om ervoor te zorgen dat hij voldoende vocht en voedingsstoffen binnenkrijgt. U kunt hem ook traktaties geven, zoals gekookte kip of runderlever. Als uw hond ziek is, is het echter belangrijk dat u onmiddellijk uw dierenarts belt. Uw dierenarts zal uw hond onderzoeken en bepalen of verdere tests nodig zijn.