Kat Nagels Knippen

kat nagels knippen hoe kun je het beste de nagels van jou kat knippen

Hoe kun je het beste de nagels van jouw kat knippen?

Als u de eigenaar bent, kunt u de klauwen van uw kat gemakkelijk zelf knippen met een speciale nagelknipper voor katten. U kunt wel vragen of er iemand bij is als u het doet, zodat die uw kat kan helpen te kalmeren. Of u kunt ze laten knippen bij de dierenarts.

Als uw kat vaak naar buiten gaat, groeien haar klauwen meestal vanzelf en heeft ze geen nagelknipper nodig.

Als u er zeker van wilt zijn dat uw kat nergens aan zal krabben, kunt u een soort krabpaal in huis neerzetten, zodat hij iets anders heeft om te gebruiken in plaats van uw meubels.

Als u de nagels van uw kat niet knipt, kunnen ze ergens aan blijven haken en zich bezeren. Gemiddeld moeten de nagels om de 2 à 3 maanden geknipt worden. Vraag onze medewerkers als u niet zeker weet hoe vaak u de nagels van uw kat moet knippen. Controleer de nagels van uw kat ook regelmatig – neem bij twijfel contact op met ons personeel. Vooral de duim! Deze komt minder in contact met de grond en kan gemakkelijk te lang worden.

De meeste dieren vinden het prima als iemand hun klauwen aanraakt. Sommige katten kunnen echter wat banger zijn en willen niet dat iemand hen aanraakt.

Laat uw kat er als kitten aan wennen dat u zijn pootje vasthoudt en zachtjes over zijn klauwtjes aait. Dit zal helpen voorkomen dat uw kat angstig wordt als hij ouder wordt en het knippen van de nagels een onaangename ervaring wordt.

Net als honden hebben katten vijf klauwen aan hun voorpoten en vier klauwen aan hun achterpoten.

In lichte nagels is het ‘leven’ gemakkelijk te zien. Het ‘leven’ is de lijn van bloed die in de nagel loopt. Dit geeft u een idee over hoe ver de nagel kan worden geknipt zonder door het ‘leven’ heen te snijden: tot een paar millimeter voorbij het begin van het ‘leven’. Bij donkere nagels is het moeilijk te zien waar het ‘leven’ begint. Hoe langer de nagel groeit, hoe verder het ‘leven’ zich uitstrekt. Het is daarom verstandig om uw dierenarts te bezoeken als u donkere nagels heeft.

Als het knippen niet correct gebeurt, kan uw dierenarts onmiddellijk ingrijpen. Het is het beste om de nagels van uw hond op deze manier te knippen:

  • Houd uw kat zachtjes maar stevig vast.
  • stel uw kat gerust, zelfs als hij niet bezorgd lijkt.
  • Houd de onderkant van de voet stevig vast met één hand, en gebruik dan de andere hand om de nagels te knippen.
  • Druk stevig op de zool totdat de nagel eruit komt.
  • Gebruik de speciale nagelknipper om de nagels te knippen.

Heeft u per ongeluk uw vinger afgesneden? Stop het bloeden door met een schone doek stevig tegen de wond te drukken en neem dan onmiddellijk contact met ons op. U kunt er ook voor kiezen om uw vingernagels te vijlen, hoewel de meeste katten dit NIET zo goed verdragen als vijlen. Gebruik een vijl die geschikt is voor kattennagels. En nogmaals, wees ZEER VOORZICHTIG dat u niet tot aan uw vingertop vijlt!

Naar de dierenarts voor uw kat

Als u problemen heeft met het knippen van de nagels van uw kat, helpen wij u graag verder. U kunt bij ons regelmatig de nagels laten knippen of de nagels laten verwijderen.

Heeft uw kat naast te lange klauwen nog andere gezondheidsproblemen? Bijvoorbeeld:

  • ingegroeide nagels;
  • De nagel is gebarsten of gebroken;
  • Uw kat is een nagel van zijn poot kwijt.

Wacht niet te lang: Neem contact op met uw dierenarts en vertel hem of haar over het probleem. Zij kunnen u misschien verder helpen en het nagelprobleem meteen oplossen.

Er is geen vaste prijs voor het knippen van de nagels van uw kat. Wij raden u aan contact met ons op te nemen voor meer informatie.

U kunt de nagels van uw hond ook zelf knippen.

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *