Voor het ontwormen van katten raden de meeste dierenartsen het gebruik aan van een oraal geneesmiddel, fenbendazol (of Panacur). U kunt dit in elke dierenwinkel kopen, maar als u het daar niet ziet, vraag dan uw dierenarts om advies. Ten eerste, alle katten hebben wormen vanaf hun geboorte. Sterker nog, spoelwormlarven (ook bekend als pinwormen) worden gevonden in de moedermelk. Als kittens opgroeien, worden ze ook blootgesteld aan deze parasieten via besmet voedsel en water. Katten kunnen ze ook binnenkrijgen als ze rauw vlees eten dat eitjes of larven bevat. En tenslotte kunnen katten de parasiet oppikken van andere katten die in hun kattenbak poepen. We hebben veel informatie over gezondheidsproblemen van katten, dus kijk op onze Kennisbank! Wormen hoeven voor katten niet per se een groot probleem te zijn, maar ze kunnen wel een bedreiging vormen voor mensen als ze besmet zijn.
Oorzaken van wormen bij uw kat.
- Het eten van rauw vlees – zowel van jezelf als van dieren – is slecht voor je.
- Vlooien: Een besmette vlo kan worden ingeslikt bij het wassen
- Een contactplaats: via modder aan een schoenveter kan ook een kat besmet worden.
Als je meer wilt weten over de verschillende soorten wormen die er zijn, waaronder spoelwormen, lintwormen, hartwormen en haakwormen, lees dan meer op: Wormen Bij Katten. Gratis folder over endoparasieten Wormen bij huisdieren: In deze folder komt u meer te weten over wormbesmettingen bij huisdieren. Sommige mensen beweren dat het eten van wormen goed kan zijn voor de gezondheid van zowel kat als mens. Maar er is niet genoeg bewijs om deze theorie te ondersteunen. Wat wel bewezen is, zijn de gevaren van wormen bij zowel kat als mens. Uw kat altijd ontwormd houden is daarom zeker het advies van dierenartsen!
Kattenwormen voor mensen
Na besmetting met kattenuitwerpselen (of eender welke vorm van fecale besmetting) kunnen mensen verschillende gezondheidsproblemen krijgen. Deze omvatten indirecte effecten zoals huiduitslag, maagpijn, diarree, braken, hoofdpijn, enz.
- Rondworm infecties veroorzaken lever, longen, hersenen, en oogproblemen.
- Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) is een aandoening die wordt gekenmerkt door
- Zwangerschap is gevaarlijk voor moeder en kind.
- Longwormen veroorzaken ademhalingsmoeilijkheden en kortademigheid bij katten.
Symptomen van wormen bij katten zijn braken, diarree, gewichtsverlies
Oudere dieren lopen meer kans om ziek te worden van wormen dan jongere. Maar alle besmette katten vormen een bedreiging voor verdere infecties. Uw kat hoeft geen symptomen te vertonen om hem door een dierenarts te laten onderzoeken. Maar als hij wormen heeft, moet hij behandeld worden. Uw kat kan namelijk parasieten overbrengen op andere dieren en mensen, die dan ziek kunnen worden. Larven en uiteindelijk worm maken een lange reis door het lichaam van een kat. Wanneer de larven wormen zijn en ze klaar zijn om eitjes te leggen, bijvoorbeeld in de lever, het hart en de bloedvaten, komen er miljoenen eitjes uit de ontlasting. Het is heel waarschijnlijk dat uw kat geen symptomen zal vertonen. Tekenen van wormen bij katten zijn diarree, braken, gewichtsverlies, lusteloosheid en bloedarmoede.
- Als uw kat diarree heeft, kan hij wormen of een ander soort parasiet hebben. Ga naar uw dierenarts voor onderzoek en behandeling. Indien nodig kan een aanvullende ontworming worden aanbevolen.
- Als uw kat vaak braakt, bel dan onmiddellijk uw dierenarts. Braken is echter niet per definitie een noodgeval of gevaarlijk.
- Bij katten kan een opgeblazen buik veroorzaakt worden door wormen.
- Ook katten kunnen soms veel gewicht verliezen omdat ze wormen krijgen. Vraag uw dierenarts om advies.
Als u uw kat regelmatig behandelt met een ontwormingsmiddel, kunt u voorkomen dat uw katten en uzelf ziek worden door wormen.
Wilt u meer weten over ontwormingsschema’s voor katten? Heeft u alleen een volwassen kat die u wilt helpen met de wormbestrijding? Vanaf welke leeftijd moet ik mijn katten ontwormen? En waar moet ik nog meer rekening mee houden? Bezoek http://www.howoftentodewormyourcat.com/
Overlijden
Wormen kunnen fataal zijn voor zeer jonge kittens. Als ze in hun darmen terechtkomen, kunnen deze verstopt raken.
Huisdieren zorgplan
Als u uw kitten gaat ontwormen, kunt u AniPlan overwegen, ons dierverzorgingsplan, dat de kosten van ontworming geheel of gedeeltelijk dekt. Vooral als uw kitten net begint, kunt u hiermee veel besparen. Katten moeten hun leven lang regelmatig worden ontwormd. Het aanbevolen schema voor ontworming bij katten is:
- Kittens worden meestal ontwormd als ze tussen de 3 en 7 weken oud zijn.
- Daarna krijgt uw kitten of kat maandelijks een ontwormingskuur tot hij/zij 6 maanden oud is. Als ze nog bij hun moeder zijn, ontworm haar dan tegelijk met hen.
- Als uw kitten ouder is dan zes maanden, moet het ten minste eens in de vier maanden worden ontwormd, vooral als het veel tijd buiten doorbrengt.
- Als uw kat door vlooien is gebeten, of als hij/zij al door vlooien is gebeten maar nog niet is behandeld, ontworm da
Ontwormen van buitenkatten
Buitenkatten komen vaak in contact met parasieten. Maar ook als uw kat niet naar buiten gaat, is het van groot belang hem eens in de twee maanden te ontwormen. Dit heeft niets te maken met het feit of uw kat wel of niet naar buiten gaat; het advies is om uw kat twee keer per jaar te ontwormen. Vangt uw kat veel muizen? Dan is het advies om uw kat vaker te ontwormen. Omdat u zelf parasieten van buiten naar binnen kunt dragen zonder dat iemand het merkt, kunnen ze toch uw kat besmetten. Wormen zijn meestal onzichtbaar tot ze te laat zijn. Dus als u een hoop ellende voor uw kat wilt voorkomen, dien dan een wormenkuur toe. Weinig mensen zullen dit doen dus het algemene advies luidt: Als u niet weet of uw kat wormen heeft, geef hem dan een wormenkuur. Ontworm uw kat elke vier maanden. Als u nog steeds bezorgd bent over het onnodig ontwormen van uw katten, vraag dan uw dierenarts om advies. Vraag hem of hij een ontlastingsonderzoek zou aanraden.
Om te voorkomen dat uw kat wormen oploopt, kunt u verschillende dingen doen.
- Ontworm uw kat regelmatig.
- Houd de ontlasting van uw kat schoon door deze dagelijks te reinigen.
- Doe uitwerpselen bij het restafval.
- Als uw kat door vlooien is gebeten, wordt een aanvullende ontworming aanbevolen. Vlooienbeten kunnen geïnfecteerd zijn met parasieten, die kunnen leiden tot wormen.
Als u een hond in huis hebt, ruim dan regelmatig zijn uitwerpselen op. Vraag anderen dat ook te doen.
Er zijn verschillende soorten ontwormingsmiddelen voor katten verkrijgbaar: tabletten, pasta’s en druppels. Let op de volgende factoren bij het kiezen van een ontwormingsmiddel:
- Sommige producten zijn geschikt voor kittens, anderen niet.
- Sommige medicijnen mogen niet aan katten worden gegeven tijdens de zwangerschap.
- Andere producten werken niet alleen tegen wormen, maar ook tegen vlooien-, oormijt- en lintworminfecties.
- Verschillende katten eten wormen niet op dezelfde manier. Sommige katten vinden ze heerlijk, anderen haten ze.
- Als uw kat een gevoelige huid heeft, kunt u het gebruik van een vloeibare vorm van vitamine C beter vermijden. In plaats daarvan kunt u overwegen om een pasta of tabletvorm te gebruiken.
- Als uw kat diarree krijgt na de ontworming, hoeft u zich geen zorgen te maken – u hoeft uw dierenarts alleen te bellen als de diarree langer dan 24 uur aanhoudt.
- Vraag uw dierenarts om advies wanneer u beslist welk ontwormingsmiddel te gebruiken.
U kunt uw dierenarts raadplegen als u niet zeker weet welk type ontwormingsmiddel u moet gebruiken.
Gebruik antiparasieten middelen
Gebruikt u een antiparasitair middel voor uw huisdier? Volg dan de gebruiksaanwijzing op het etiket. Let ook op eventuele waarschuwingen die op het etiket vermeld staan. Raadpleeg in geval van twijfel uw dierenarts. Afhankelijk van het soort ontwormingsmiddel dat u kiest, kan de prijs variëren.
Uw dierenarts kan u helpen beslissen welke behandeling het beste is voor uw huisdier, afhankelijk van zijn gewicht en of orale of injecteerbare medicatie de voorkeur geniet. Als u meer wilt weten over het ontwormen van katten of als u denkt dat uw kat wormen heeft, neem dan contact met ons op. Wij kunnen u helpen door u alles te vertellen over de mogelijkheden van wormbehandeling en de prijzen daarvan. Naast katten moeten ook honden regelmatig ontwormd worden. Lees meer over het ontwormen van uw hond.