Kat Steriliseren

sterilisatie van katten

Een kat kan steriel gemaakt worden door zijn testikels operatief te verwijderen. Sterilisatie wordt gewoonlijk “castratie” genoemd, zowel bij vrouwen als bij mannen. De meer gebruikelijke term voor sterilisatie bij vrouwen is echter “sterilisatie”. Het castreren van een poes betekent het verwijderen van haar eierstokken, terwijl het castreren van een kater het verwijderen van zijn testikels betekent.

Als een poes paart, laat ze eitjes los. Als uw kat veel naar buiten gaat, kan ze gemakkelijk zwanger worden. Dit kan een van de redenen zijn waarom u haar moet laten steriliseren. Als uw kat zwanger is geworden, kunt u haar laten steriliseren voordat ze een nestje kittens ter wereld brengt. Zo voorkomt u dat ze nestjes kittens krijgt. Een van de redenen waarom poezen gecastreerd moeten worden is dat zij een groter risico lopen op baarmoederontstekingen en melkkliertumoren. Deze tumoren zijn meestal kwaadaardig bij katten.

Castratie zorgt ervoor dat uw kat niet meer zwanger wordt. Katten kunnen theoretisch worden gesteriliseerd vanaf de leeftijd van vier tot zes maanden; uw dierenarts zal u echter adviseren over het juiste moment voor uw kat, en hij zal de leefomstandigheden, de mogelijke vatbaarheid voor ziekten en de algehele gezondheid van uw kat onderzoeken. Hij of zij kan ook voorstellen uw kat te steriliseren tijdens haar eerste krolsheidcyclus. Uw kat is nog niet gesteriliseerd, en bij haar is een baarmoederontsteking geconstateerd. Het is belangrijk dat ze zo snel mogelijk wordt geopereerd, want deze aandoening is levensbedreigend.

Chirurgische ingrepen kunnen spannend zijn: zowel voor u als voor uw kat. Dus, als u een operatie overweegt, dan moet u weten dat wij ze elke dag uitvoeren in onze kliniek en dat we dus veel ervaring hebben. Voor de operatie moet uw kat nuchter zijn. Het is dus het beste om uw kat binnen te houden en minstens 8 uur voor de ingreep geen eten te geven. Tijdens de ingreep zal uw kat onder narcose worden gebracht en zowel tijdens als na de ingreep zullen pijnstillers worden toegediend. We maken het te behandelen gebied schoon door een antiseptische oplossing aan te brengen. Vervolgens wordt een kleine snede in de buik gemaakt, waarna de eierstok(ken) wordt (worden) verwijderd. De wond(en) worden zowel inwendig als uitwendig gehecht. Hechtingen lossen vanzelf op. Na 10 tot 12 dagen worden ze verwijderd, tenzij er aan de buitenkant ook oplosbare hechtdraad is gebruikt (wat langer zou duren).

Laparoscopische sterilisatie

In sommige van onze klinieken is het ook mogelijk om sterilisaties via een kijkoperatie uit te voeren, ook wel laparoscopische sterilisatie (LS) genoemd. Er wordt een incisie van drie centimeter gemaakt in de buik van de hond. Dan kan de dierenarts via een endoscoop, een buis met een camera, duidelijk zien wat hij doet. Als de eierstokken in de buikholte worden verwijderd in plaats van daarbuiten, is de hersteltijd korter en is er minder pijn.

Vraag uw dierenarts om advies over welke procedure het beste is voor uw hond. De meeste katten zullen zich goed voelen na hun operatie. Ze kunnen zelfs nog enkele dagen normaal blijven eten. Als uw kat aan de wond likt of bijt, raden wij aan dat hij gedurende 10 tot 12 dagen een halsband of medische romper draagt totdat de hechtingen eruit zijn. Het is het beste om uw kitten in deze periode binnen te houden, omdat hij met zijn halsband of romper achter een voorwerp kan blijven haken.

Als de wond goed lijkt te genezen, controleer hem dan dagelijks. Raak de wond niet aan, dat kan infectie veroorzaken. Als de wond rood is, gezwollen, of erg stinkt, ga dan onmiddellijk naar uw dierenarts. Hoe schattig kittens ook kunnen zijn, het is aan te raden ze te laten steriliseren als je niet wilt dat ze nestjes krijgen. Op deze manier voorkomt u dat u weer een ongewenst nestje krijgt en dat uw kat weer zwanger wordt.

Het is niet alleen goed voor u, het is ook goed voor uw kat. Omdat ze geen voortplantingshormonen hebben, zijn poezen doorgaans rustiger dan katers. Sterilisatie voorkomt melkkliertumoren op latere leeftijd en voorkomt baarmoederontstekingen. Het castreren van uw kat kan goed voor hem/haar zijn, maar er zijn ook enkele nadelen. Wij zorgen ervoor dat er altijd beademings- en bewakingsapparatuur beschikbaar is om de risico’s voor onze patiënten tot een minimum te beperken.

Afhankelijk van de manier waarop de sterilisatie wordt uitgevoerd, variëren de kosten voor de sterilisatie van uw kat. Laparoscopie is duurder dan traditionele methoden. Wij kunnen u helpen beslissen of u de procedure wilt laten uitvoeren en u precies vertellen hoeveel deze zal kosten.

, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *