Kat Verkouden

kat verkouden kunnen katten verkouden worden

De verkouden kat

Voorbijgaande verkoudheden worden meestal veroorzaakt door niesziekten. Als het probleem langer dan twee weken aanhoudt, dan kan er iets mis zijn met de huid, vacht, ogen, oren, mond, tanden, tandvlees, tong, keel, maag, darmen, lever, nieren, blaas, longen, hart, bloedvaten, lymfe Antibiotica helpen in deze gevallen niet. Soms verdwijnen de symptomen na de behandeling en komen ze later terug. Er moet meer onderzoek worden gedaan om erachter te komen waarom ze steeds terugkomen. Een ernstige allergische reactie bij een ongevaccineerd kitten

Acuut verkouden kat

Als uw kat gezond en wel naar buiten loopt, maar niesend terugkomt, kan het zijn dat er iets in zijn neus vastzit. Vraag de dierenarts om het te verwijderen. Geef hem geen medicijnen, tenzij de dierenarts u dat zegt. Als uw kat hoest, niest, loopogen heeft en/of een hoge temperatuur heeft, breng haar dan onmiddellijk naar een dierenarts. U kunt haar misschien thuis behandelen als ze niet te ziek lijkt, maar als ze echt ziek lijkt, dan moet u haar meteen naar een dierenarts brengen.

Chronisch verkouden kat

De rest van dit bericht gaat over de kat die al meer dan twee weken ziek was voordat hij antibiotica kreeg. Na het stoppen van de medicatie, kwam de verkoudheid van de kat terug.

Chronische verkoudheid bij katten

 • Neusuitvloeiing
 • Niezen
 • Benauwdheid
 • Afwijkingen in de ademhaling zijn piepen, fluite
 • Slechte eetlust

Wat veroorzaakt chronische hoest bij katten?

Wanneer u verkouden bent, ligt het probleem meestal in de neusholte of achter in de keel (nasopharynx).

Vreemd voorwerp

Grassprieten en andere vreemde voorwerpen kunnen in de neusholte of neuskeelholte van de kat vast komen te zitten en een infectie veroorzaken. De symptomen beginnen meestal zeer plotseling. Als het voorwerp binnen wordt gelaten, kunnen de symptomen maanden of zelfs jaren aanhouden. Deze katten stinken vaak omdat ze stinken. Na het afsnijden van een grasspriet, genezen katten snel.

Chronische niesziekte (vergroeiingen)

Acute

Niesziekte kan worden veroorzaakt door virussen en bacteriën, maar kan ook het gevolg zijn van allergieën. Wanneer een allergie ervoor zorgt dat je lichaam te veel histamine aanmaakt, kan dit zwelling veroorzaken in je nasale membranen. Deze zwelling blokkeert de luchtstroom door je neus, waardoor je gaat niezen. Het kan waar zijn dat het herpesvirus dat niesziekte veroorzaakt, kan blijven sluimeren en ervoor kan zorgen dat de kat herhaaldelijk ziek wordt. Er is echter geen bewijs dat dit gebeurt.

Chronische niesziekte wordt meestal niet veroorzaakt door bacteriën, maar eerder door littekenweefsel of doordat uw kat een virusinfectie heeft. Antibiotica helpen niet tegen virussen of littekenweefsel. Ze kunnen de symptomen voor een korte tijd wegnemen, maar ze zullen het probleem niet permanent genezen. Omdat littekenweefsel nooit volledig kan worden verwijderd, is chronisch niezen nooit te genezen. De meeste katten hebben echter niet al te veel last van de gewone verkoudheid.

Poliepen

Goedaardige poliepen kunnen in de neus of in uw neusholte (nasopharynx) voorkomen. Neuspoliepen zijn meestal gemakkelijker te verwijderen dan poliepen in de keel. Na het verwijderen van de poliepen uit de keel, genezen de katten meestal volledig.Tumoren

Tumoren in de neus- en keelholten van katten kunnen verkoudheidssymptomen bij hen veroorzaken. Afhankelijk van het type, kan de behandeling bestaan uit een behandeling met medicijnen, chirurgie of bestraling.

Allergieën

Hooikoorts of andere allergische reacties zijn uiterst zeldzaam bij katten. Als uw kat echter in een bepaalde tijd van het jaar begint te niezen of als hij/zij zich op een bepaalde plaats bevindt (zoals op het bed) dan kan dit wijzen op een allergie. Indien nodig kan een weerstandsonderdrukkend medicijn worden toegediend om de reactie tegen te gaan.

Neusschimmel

In tegenstelling tot bij honden, is neusschimmel ongewoon bij katten. We hebben het nog nooit gezien.

Gebitsproblemen

Als een ontsteking van de wortels van de kiezen doorbreekt in de neusholte, waardoor uw kat moet niezen, dan herstelt uw kat na het verwijderen van de aangetaste tand of kies meestal volledig.

Stenose (vergroeiing)

Er kan littekenweefsel ontstaan als de keel is verwond door een vreemd voorwerp of een infectie.

Als het probleem aanhoudt, kan een operatie nodig zijn. Het plaatsen van een stent kan helpen als het probleem aanhoudt. Een stent is een uitzetbaar buisje van draadgaas dat in het lichaam wordt geplaatst om te voorkomen dat een bloedvat wordt geblokkeerd.

Overige aandoeningen

Katten met extreem kleine neusgaten (Perzen) of bij wie de schedel is gebroken, hebben soms neusuitvloeiing uit hun neus.

Onderzoek de kat op tekenen van chronische verkoudheid.

 • De verkoudheid van een kat kan soms worden veroorzaakt door een infectie in de neusholten.
 • Als er tijdens dit onderzoek abnormaal weefsel wordt aangetroffen, nemen we een weefselmonster voor verdere analyse.
 • Met een rhinoscopie kan de precieze oorzaak van uw klachten misschien niet worden vastgesteld, maar een MRI-scan kan wel helpen.

Inwendig neusonderzoek (rhinoscoop) bij een kat onder algehele anesthesie

Katten behandelen tegen chronische verkoudheid

Antibiotica tegen chronische verkoudheid hebben meestal slechts een tijdelijk effect, en ze genezen niet. Wij raden het onnodig gebruik ervan af. Als de oorzaak van de verkoudheid is vastgesteld, kan een doeltreffende behandeling mogelijk zijn. Daarom wordt bij chronische verkoudheid nader onderzoek aanbevolen. Katteneigenaren die aan chronische niesziekte lijden, kunnen misschien niet van de symptomen van hun kat afkomen, maar ze kunnen wel stappen ondernemen om ze te verlichten.

 • Stoom maakt de neusuitvloeiing van de kat zachter. Breng hem naar de badkamer!
 • Zoutoplossing neusdruppels voor baby’s kunnen theoretisch voor dezelfde doeleinden worden gebruikt als zoutoplossing neusdruppels voor katten. Ze werken echter meestal niet goed genoeg om de klus te klaren.
 • Tijdens algemene verdoving kunnen de neusholten beter worden gespoeld.
 • Prednison helpt bij de behandeling van katten met allergieën.
 • Als een kat slecht ruikt en daardoor slecht eet, kan het helpen om zijn voedsel iets te verwarmen zodat het beter ruikt.
, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *