Spondylose Hond

spondylose hond

Lijdt mijn hond aan spondylose? Ontdek het hier!

10 symptomen van spondylose bij honden

Als u gezonde gewrichten wilt, moet u ze van jongs af aan verzorgen. Maar wat als u degeneratieve gewrichtsaandoeningen (DJD) bij uw hond ontdekt?

Spondylose is een aandoening waarbij de wervels (de botten waaruit de wervelkolom is opgebouwd) beginnen af te slijten. Bij mensen veroorzaakt dit pijn en stijfheid in de rug. Honden ondervinden ook dergelijke problemen, hoewel ze geen uiterlijke tekenen van ongemak kunnen vertonen. Wanneer een hond aan spondylose begint te lijden, kan hij mank door het huis lopen. Hij kan ook moeite krijgen met lopen en rechtop staan. Soms probeert de hond zijn ongemak te verbergen door de hele nacht door te slapen. Als spondylose bij uw hond echter onbehandeld blijft, kan het uiteindelijk tot verlamming leiden.

Als u wilt weten welke voedingssupplementen honden met gewrichtsproblemen kunnen helpen, lees dan deze pagina.

Spondylose bij honden: Wat is het?

Spondylose betekent degeneratie van de wervelkolom. Artrose is een veel voorkomende oorzaak van rugpijn. Bij honden treedt spondylose op wanneer de botten van de wervelkolom beginnen te verslechteren. De botten verliezen hun vorm en uitlijning, waardoor ze tegen elkaar aan gaan schuren. Dit leidt tot ontstekingen en pijn.

Naarmate de hond ouder wordt, wordt zijn wervelkolom stijver door het verlies van kraakbeen in de gewrichten tussen de wervels. Omdat de gewrichten hun flexibiliteit verliezen, neemt het schokabsorberend vermogen van de gewrichten af, waardoor de wervelkolom stijver wordt.

Als reactie op deze nieuwe ontwikkeling, begint het lichaam extra bot aan te maken. Als twee botten elkaar raken, kunnen ze tegen elkaar groeien en pijn veroorzaken. Uitgaande zenuwen kunnen ook bekneld raken. Dit kan ernstige problemen veroorzaken die het vermogen van een hond om zich vrij te bewegen sterk beperken en zo de kwaliteit van zijn leven verminderen.

U bent gewend om samen met uw hond een actief leven te leiden. Maar sinds kort heeft uw hond geen zin meer om te gaan wandelen. Of uw huisdier heeft moeite om in de auto of op de bank te springen. Dit kunnen allemaal aanwijzingen zijn dat uw hond last heeft van beginnende spondylitis. Hier kunt u lezen welke symptomen wijzen op spondylitis en wat de meest voorkomende zijn.

 • Steeds vaker mank lopen
 • Moeite met gaan zitten of opstaan uit een stoel, vooral na langdurige rust.
 • Een kortstondige lamlendigheid of een zwabberend lopen na het opstaan
 • Stijfheid en pijn in uw gewrichten
 • Geen trappen meer op willen lopen of in een auto willen springen
 • Uw hond lijkt aan te komen, of heeft een verminderde eetlust.
 • Een zere nek en ronde schouders
 • Minder spelen en minder actief
 • U merkt gedragsveranderingen op als u uw hond ander voer geeft.
 • Uw hond is minder alert geworden en lijkt vaker verstrooid.

Als u deze symptomen herkent, maak dan een afspraak met uw dierenarts en lees 10 tips voor huisdieren met spondylose.

Wat veroorzaakt spondylose bij honden?

De oorzaken van sponsachtige botaandoeningen bij honden variëren. Sponsachtige botziekte kan optreden als een natuurlijk gevolg van veroudering. Soms zijn het onderliggende ziekten die sponzige botaandoeningen veroorzaken. Maar ook te veel gewichtheffen of hardlopen, een oude blessure of zware kneuzing, en een verkeerde aanpak tijdens de groei kunnen oorzaken zijn van deze aandoening.

Spondylose (uitgesproken als “spo-dil-oh-sis”) is een degeneratieve aandoening van de wervelkolom die wordt gekenmerkt door artritische veranderingen in de wervels. Het wordt ook wel artrose genoemd omdat het gewricht ontstoken en pijnlijk wordt. De aandoening wordt veroorzaakt door slijtage van de botten en ligamenten van de wervelkolom. Het treft zowel grote als kleine rassen.

Overmatige belasting van de ruggengraat van uw hond kan leiden tot artritis van de wervelkolom. Honden die veel achter prooien aanrennen, kunnen deze aandoening ontwikkelen. Oudere honden zijn vatbaarder voor dit probleem omdat ze al zwaarder zijn geworden. Zorg ervoor dat uw hond voldoende rust krijgt gedurende de dag, zodat hij zichzelf niet vermoeit.

Hier zijn wat tips voor uw hond met ruggenmergziekte.

Spondylose kan niet worden behandeld, maar gelukkig zijn er manieren om de gevolgen te helpen verminderen en de dagelijkse activiteiten te minimaliseren. Hier zijn tien tips voor uw hond met ruggenmergcompressie.

 • Verlies gewicht als u gezonder wilt zijn. Overgewicht belast uw gewrichten extra.
 • Houd uw hond fit door ervoor te zorgen dat hij voldoende onbelemmerde lichaamsbeweging krijgt. Bewegen met mate is ook belangrijk, maar maak regelmatig een wandeling.
 • Oefen op een intensiteitsniveau dat bij uw conditie past. Vermijd snelle bochten, traplopen of hardlopen. Sprongen en andere activiteiten met een hoge intensiteit moeten worden vermeden.
 • Zorg voor voldoende tractie voor uw hond. Een gladde ondergrond verhoogt de kans op uitglijden en vallen.
 • Overleg met uw dierenarts voordat u uw hond laat behandelen door een acupuncturist of chiropractor.
 • Als u op zoek bent naar iets om probleemgebieden te ondersteunen en de gewrichten warm en soepel te houden, overweeg dan de aanschaf van een orthopedisch hondenbed.
 • Goede voeding betekent je lichaam voorzien van voldoende voedingsstoffen voor een goede spijsvertering, optimale weerstand en voldoende energie.
 • U kunt artrose helpen voorkomen door de voeding aan te vullen met goede voedingsproducten. Voor honden met gewrichtspijn zijn er voedingssupplementen beschikbaar voor extra ondersteuning.
 • Zorg ervoor dat uw hond voldoende eiwitten binnenkrijgt. Eiwit is essentieel voor het herstel en de opbouw van weefsels.
 • Als een hond heupdysfalie heeft, is het belangrijk hem niet te lang bloot te stellen aan kou en nattigheid.

Is spondylose bij honden erfelijk?

Naarmate de tijd verstrijkt, krijgen steeds meer honden last van gewrichtsproblemen. Niet alleen oude honden, of honden met overgewicht, maar ook jonge, zeer actieve honden met een genetische aanleg voor gewrichtsproblemen. Deze genetische aanleg wordt nog versterkt door het feit dat in de hondenfokkerij altijd een klein aantal vaderdieren wordt gebruikt, zodat er niet genoeg onderlinge variatie is.

Welke voedingssupplementen kunnen honden helpen die aan spondylose lijden?

Voor een hond die aan spondylose lijdt, biedt pure for animals een breed scala aan voedingssupplementen die ideaal zijn voor de behandeling van gewrichtspijn.

Puur Soepel

PureSupple bevat de optimale combinatie voor glucosamine, chondroïtine en MSM. Deze ingrediënten helpen het kraakbeen te beschermen en nieuw kraakbeen aan te maken. Hierdoor loopt uw hond soepeler.

Puur Zacht

Pure Soft is een hoogwaardig visoliesupplement op basis van wilde zalm uit Alaska. Het bevat een hoge concentratie omega 3-vetzuren die helpen uw huid zacht en glad te houden.

Puur Fit

PureFit is een multivitaminesupplement met ten minste 17 verschillende vitaminen voor een langer en gezonder leven. Het bevat vitamine C voor een betere weerstand en voor de vorming en het behoud van gezond kraakbeen.

Bel uw dierenarts.

Als uw hond symptomen van spondylitis vertoont, is het van groot belang onmiddellijk contact op te nemen met uw dierenarts. Uw dierenarts kan een onderzoek uitvoeren om de diagnose spondylitis te stellen. Nadat röntgenfoto’s zijn gemaakt, kan uw dierenarts de diagnose spondylitis bevestigen. Op basis van de diagnose van spondylitis zal dan een behandelingsplan worden opgesteld. Hoewel spondylitis niet te genezen is, kan het mogelijk zijn om de symptomen te verlichten of te vertragen met medicatie of therapie. Met de hulp van uw dierenarts kunt u beslissen wat de beste manier van handelen is. U kunt ook praten over voedingssupplementen die kunnen helpen bij de behandeling van de aandoening van uw huisdier. Indien nodig zal uw dierenarts u doorverwijzen naar een orthopeed.

Analgetisch gebruik bij spondylose.

Sommige honden verkeren in een zeer slechte gezondheidstoestand. Ze lijden aan ernstige rugproblemen en kunnen zich niet goed bewegen. Hun baasjes proberen alles wat ze kunnen doen om hen te helpen beter te worden. Eén ding dat ze kunnen proberen is ze pijnstillers te geven. Deze medicijnen zijn alleen verkrijgbaar op voorschrift van een dierenarts. Deze medicijnen brengen echter veel risico’s met zich mee. Als uw hond bijvoorbeeld te veel van deze pillen inneemt, kan hij overgeven en zijn eetlust verliezen. Hij kan ook diarree krijgen en inwendig gaan bloeden.

Als gevolg van artritis van de wervelkolom hebben sommige honden last van ernstige ontstekingen. Daarom worden ontstekingsremmers vaak voor langere tijd voorgeschreven. Ook ontstekingsremmers kunnen dezelfde bijwerking hebben als pijnstillers. Ze moeten daarom bij voorkeur niet te lang worden gegeven.

Over Puur voor dieren

Pure for Pets biedt de ideale voedingssupplementen voor een zachte, glanzende vacht, soepele gewrichten en een gezond, lang leven – neem een gratis proefabonnement of koop ze nu.

Met Puur voor dierentechnologie bestelt u eenvoudig de juiste supplementen voor uw huisdieren vanaf één plek. U hoeft niet meer naar de winkel te rennen. Uw huisdier voelt zich elke dag een beetje beter!

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *